Albares veu "fonamental" el Líban per frenar l’escalada

El ministre d’Exteriors es reuneix a Beirut amb el primer ministre libanès i exigeix un alto el foc immediat i permanent

Albares veu "fonamental" el Líban per frenar l’escalada

Andrea López-Tomàs

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Al seu pas pel Líban, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, es va desfer en paraules de reconeixement al seu "soci amic". "El Líban és un país fonamental per mantenir l’estabilitat regional i per contenir l’espiral de violència", va dir després de reunir-se amb el primer ministre en funcions, Najib Mikati, a Beirut. El polític socialista va prometre que viatjarà a Israel pròximament, va insistir en la defensa d’Espanya d’un "alto el foc immediat i permanent" i va tornar a posar sobre la taula la conferència de pau proposada per la Unió Europea. "La materialització de la solució dels dos estats inclou un establiment i reconeixement d’un Estat palestí viable", va remarcar.

"El Líban és un dels nostres socis per a la pau: és un país generós com demostra la seva capacitat d’acollida dels refugiats palestins i sirians, i un referent de convivència pacífica entre religions", va dir Albares en el seu primer viatge pel Pròxim Orient des que va començar la guerra contra Gaza el 7 d’octubre passat. Després de trobades amb cooperants i comandaments militars presents al país, avui marxarà cap a l’Iraq. Albares ha aclarit a aquest diari que aquesta primera gira ha exclòs Israel i Palestina, on es proposa viatjar aviat, perquè les agendes amb els seus homòlegs no coincidien. "He volgut visitar dos països on tenim contingents de tropes per traslladar un missatge de suport als dos països i als nostres soldats", va afirmar amb referència al Líban i l’Iraq, ja que tots dos compten amb presència militar espanyola.

Malgrat el seu interès a acompanyar els més de 650 soldats espanyols desplegats al Líban, les condicions de seguretat actuals impediran que Albares visiti la base Miguel de Cervantes, al sud del país. Des del 7 d’octubre, han tingut lloc enfrontaments diaris entre l’Exèrcit israelià i la milícia libanesa xiïta de Hezbol·là que han segat la vida de més de 200 persones. Albares va insistir que la situació al Líban és "preocupant" i va reiterar el seu suport a la missió de les Nacions Unides al país. Els militars espanyols "contribueixen dia a dia a evitar una escalada regional que hem d’evitar tant sí com no", va expressar el representant socialista. "Serem un país actiu en el desenvolupament del pla de pau presentat per [l’alt representant d’Exteriors de la UE] Josep Borrell, i el Líban és, sens dubte, un dels actors principals amb qui Espanya vol col·laborar per posar un bloc de contenció a la violència que pateix la regió", va afegir.

Notícies relacionades

Intenció de visitar Israel

"Espanya treballa perquè la tragèdia de Gaza no es repeteixi més i perquè tothom a la regió tingui un futur de pau i prosperitat", va defensar. A més, Albares també va expressar la seva intenció de visitar Israel, on les declaracions del president Pedro Sánchez van provocar una crisi diplomàtica que va portar a la retirada de la seva ambaixadora a Madrid, que ja ha tornat. "No tinc el més mínim problema a visitar Israel; és un país amic i el poble israelià és un poble amic", va aclarir. Albares va descriure com a "insuportable" el nombre de morts diàries de dones i nens a la Franja de Gaza, on ja han mort més de 25.500 persones a causa de la guerra. "Demanem l’entrada d’ajuda humanitària sense cap condició i una conferència de pau que ha de tenir com a resultat concret l’establiment i reconeixement d’un Estat palestí viable que tingui Gaza i Cisjordània sota una mateixa autoritat", va insistir.

Temes:

Gaza Israel Beirut