Haley es juga a Nou Hampshire mantenir el repte electoral a Trump

L’expresident és el clar favorit en la cita d’avui 

A qui va ser l’ambaixadora davant l’ONU li cal un bon resultat per seguir en disputa

L’exgovernadora de Carolina del Sud confia en el vot dels independents i dels moderats 

Haley es juga a Nou Hampshire mantenir el repte electoral a Trump

Idoya Noain

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Viure lliures o morir. El lema oficial de Nou Hampshire cobra avui una dimensió especial, quan el petit estat d’1,4 milions d’habitants del nord-est dels EUA famós pel pes polític de moderats i independents celebra les seves primàries per elegir el seu nominat presidencial per al novembre. En el camp republicà les urnes decideixen en un agre i cada vegada més agressiu duel entre Donald Trump i Nikki Haley. I del seu dictat dependrà si viu o mor el que cada vegada se sent més com un miratge: la idea que hi ha una via en el partit conservador que passi per algú que no sigui l’expresident.

Vuit dies després dels caucus d’Iowa, on va aconseguir un pobre resultat del 19% davant el devastador i històric 51% de Donald Trump i per darrere també del 21% de Ron DeSantis, Nikki Haley té per fi el duel a dos que anhelava després de l’abrupte abandonament de la carrera diumenge del governador de Florida. Però el model d’un cara a cara que pot ser que hagués fet efecte l’any 2016 per frenar Trump fa clarament aigües el 2024.

Trump és, més fins i tot que llavors, un rival colossal. Els seus problemes legals a múltiples fronts, incloent-hi quatre casos penals amb 91 càrrecs dels quals més d’una desena provenen per haver intentat subvertir la seva derrota electoral el 2020, no només no han fet efecte en la seva candidatura sinó que l’han reforçat. L’expresident ha aconseguit que cali entre els republicans la idea que pateix una "persecució política" i una "caça de bruixes", que es minimitzi la gravetat de l’assalt al Capitoli i que es qüestioni la legitimitat de la presidència de Biden.

A més, l’entrega de les seves bases és infrangible i la devoció per Trump ha esdevingut el que molts identifiquen ja com directament un culte. Destacades figures del partit han tancat ja files al seu voltant, amb més sumant-s’hi dia a dia. I en un centre de poder com Wall Street cada vegada cauen més barreres d’oposició o resistència a una nominació que donen per feta.

Tot i que a Nou Hampshire Haley està més a prop a les enquestes, la que va ser ambaixadora de Trump davant les Nacions Unides continua a distància al segon lloc. Tot i que des del novembre ha doblat els seus números, impulsada per l’abandonament de la carrera de Chris Christie, Trump també ha aconseguit sumar un 6%, i serà ell segons els sondejos qui més es beneficiï avui de les recents retirades de Vivek Ramaswamy i, especialment, de DeSantis.

Són molt pitjors fins i tot per a Haley les seves perspectives en els següents estats en disputa, incloent-hi la cita el 23 de febrer on va ser governadora, a Carolina del Sud, on més que derrota podria patir una humiliació, que ja ha començat simbòlicament amb el suport Trump de gent com Tim Scott, l’antic aspirant presidencial a qui ella va anomenar senador, o l’actual governador, Henry McMaster.

Rival piconadora

Notícies relacionades

Només una victòria avui, o un segon lloc a molta menys distància de la que pronostiquen les enquestes, consolidarien la idea que té alguna cosa a fer davant un rival piconadora com Trump. Els seus principals donants, com els germans Koch, mantenen la idea de continuar combatent en altres estats i injectant fons, almenys fins al superdimarts (el 5 de març, quan voten 16 estats i territoris). I des del seu camp s’assegura que passi el que passi a Nou Hampshire tirarà endavant.

Es fa molt difícil, en qualsevol cas, no mirar Nou Hampshire com una prova de foc. Alguns dels seus grans donants també han dit que esperen a veure els resultats per prendre decisions. I l’esperança de Haley de superar-la està posada en els independents, que representen el 40% de l’electorat a l’estat, i en els moderats del seu partit.