L’Iran envia nous vaixells de guerra a aigües internacionals en plena tensió

El destí de la flota és desconegut, malgrat que la seva missió, segons Teheran, és d’«entrenament de combat». El règim porta a terme exercicis de defensa aèria amb drons al sud del país.

L’Iran envia nous vaixells de guerra a aigües internacionals en plena tensió

Agencias

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Enmig de l’escalada de tensions a tot Pròxim Orient i dels tres bombardejos, aquesta setmana, de l’Iran contra el nord de Síria, el nord de l’Iraq i l’oest del Pakistan, el país persa va anunciar ahir l’enviament de diversos nous vaixells de guerra a aigües internacionals. "Malgrat les intencions dels nostres enemics, la flota naval de la República Islàmica de l’Iran està plenament activa en aigües internacionals. La missió que comencem té diverses fases, i serà d’entrenament de combat", va dir l’almirall Shahram Irani, que va anunciar el principi de la missió d’aquesta nova flota, el destí exacte de la qual és desconegut.

La tensió i els exercicis no només tenen lloc al mar. Des de dijous i fins ahir, l’Iran va portar a terme al sud del país diversos exercicis de defensa aèria amb drons suposadament capaços d’interceptar míssils enemics. Aquests exercicis es produeixen també a la regió del Balutxistan iranià, que va ser atacada dijous de matinada pel Pakistan.

El bombardeig aeri pakistanès va tenir lloc dos dies després d’un altre atac, en aquest cas per part de l’Iran, contra el Balutxistan pakistanès, que va provocar les ires d’Islamabad i la seva reacció dos dies després. Des d’aleshores, no obstant, la tensió entre Teheran i Islamabad s’ha rebaixat, i els dos països, en comunicació constant, es llancen bons missatges, cridant a la "cooperació entre veïns i germans".

Teheran i Islamabad s’acosten

"El Pakistan està a punt per treballar amb l’Iran en tots els assumptes, basant-nos en el nostre esperit mutu de confiança i cooperació. Necessitem més cooperació en matèria de seguretat", va dir ahir el ministre d’Afers Exteriors pakistanès, Jalil Abbas Jilani, al seu homòleg iranià, Husein Amirabdollahian.

Des de l’atac de Hamàs contra el sud d’Israel el 7 d’octubre i la subseqüent invasió israeliana a la franja de Gaza, les tensions i els atacs esporàdics per tot Pròxim Orient s’han multiplicat en els últims mesos. Gairebé sempre hi ha un denominador comú: l’Iran i les seves milícies aliades, les conegudes com l’Eix de la Resistència, que pretenen augmentar la pressió contra Israel i els EUA a tota la regió.

Ho han fet amb atacs de Hezbol·là a través de la frontera entre el Líban i Israel, bombardejos de les Forces de Mobilització Popular (FM) amb drons contra posicions nord-americanes a Síria i a l’Iraq, i amb atacs dels houthis del Iemen contra el trànsit marítim internacional al mar Roig. La milícia xiïta, de fet, va reivindicar ahir el llançament de dos míssils balístics antivaixell contra un petroler de bandera d’illes Marshall, de propietat nord-americana. Aquests atacs van provocar una forta reacció de Washington, que durant l’última setmana ha bombardejat gairebé diàriament posicions dels houthis en territori iemenita.

"No volem que la situació vagi a pitjor. Això no és el que demanem. Nosaltres tan sols hem imposat unes normes de combat en les quals ni una sola gota de sang ha sigut vessada. Només volem pressionar Israel", va dir ahir el portaveu houthi, Mohammed Abdulsalam, a l’agència de notícies Reuters. "El que hem fet des del principi era tenir per objectiu barcos israelians en direcció a Israel. Ara, quan els EUA s’hi han sumat i han empitjorat la situació, no hi ha cap dubte que el Iemen respondrà", va afegir.

Notícies relacionades

A més, els Països Baixos van confirmar ahir que un nadó neerlandès va morir en el bombardeig iranià contra el nord de l’Iraq dilluns passat, en el qual també va morir un empresari kurdoiraquià.

"La mort d’un nen petit, de menys d’1 any, és veritablement punyent. Ens solidaritzem intensament amb la família i amb les altres víctimes d’aquest atac. Estem oferint assistència consular a la família en aquest moment difícil. Condemno enèrgicament els atacs de l’Iran a Erbil", va afirmar la ministra d’Exteriors neerlandesa, Bruins Slot.