Sèrbia va demanar aclarir l’acceptació de passaports de Kosovo a Espanya

El PP reclama a Albares que comparegui per explicar si Junts o ERC han "pressionat"

Sèrbia va demanar aclarir l’acceptació de passaports de Kosovo a Espanya

MARIO SAAVEDRA

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El 6 de gener, membres del Govern de Kosovo celebraven a les xarxes socials que Espanya començava a admetre els passaports kosovars com a document de viatge. Eran les primeres notícies públiques sobre un canvi d’opinió del Govern espanyol, que set mesos abans rebutjava admetre’ls. Els mitjans serbis van trucar al Ministeri d’Exteriors per corroborar la notícia, avançada per EL PERIÓDICO. El document, publicat en el Departament de Migració i Assumptes Interns de la Comissió Europea, ho confirmava.

L’Executiu serbi va demanar explicacions a la diplomàcia espanyola després d’un gir que els va agafar per sorpresa, segons va poder saber aquest diari. Les explicacions van satisfer Belgrad. Al cap i a la fi, apunten, al país no li sobren països "amics" que, com Espanya, no reconeguin la declaració unilateral d’independència de Kosovo del 2008. Ni l’Ambaixada de Sèrbia a Espanya ni el Ministeri d’Exteriors de Belgrad van voler fer declaracions.

El Partit Popular va criticar la falta de transparència de la decisió, que va comparar a l’opacitat en el gir sobre el Sàhara Occidental per acontentar el Marroc. I va demanar la compareixença del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, per explicar si es tracta d’una concessió als socis independentistes del Govern, favorables al reconeixement de Kosovo.

Espai Schengen

Notícies relacionades

L’Executiu de Pedro Sánchez al·lega que Espanya no pot quedar-se sola a la UE, perquè els altres quatre països no reconeixedors de Kosovo (Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre) han pres una decisió similar. Remarca que acceptar aquest tràmit de viatge és una qüestió eminentment pràctica, que no suposa el reconeixement de la independència del que continua considerant una regió de Sèrbia separada de forma unilateral.

Les fonts consultades apunten que la decisió elimina un problema de difícil solució. Si un ciutadà kosovar entra a la zona Schengen de la UE amb el seu passaport i després es mou a Espanya amb aquest mateix document de viatge, ¿què hauria de fer la policia? ¿Expulsar-lo? ¿On? Tècnicament, fins al canvi de postura, no disposava d’un document vàlid de viatge. Tot i que l’acceptessin a les fronteres terrestres o aeroports d’Alemanya o França, a Espanya mancava de valor.

Temes:

Govern Espanyol