La Xina silencia les eleccions taiwaneses i fustiga els que feliciten Taipei

La Xina silencia les eleccions taiwaneses i fustiga els que feliciten Taipei
1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La visita del primer ministre belga a Pequín, la crisi del mar Roig, un acord de cooperació xinesa amb les Maldives i el 30è aniversari del restabliment de relacions diplomàtiques amb Lesotho... Les eleccions a Taiwan van ser ahir tan ubiqües a les portades globals com clandestines en les xineses. S’endevina la digestió pesada a Pequín de dues notícies tan terribles com previsibles: el protagonisme de l’illa i la victòria del candidat més odiat.

Notícies relacionades

A Chen Binhua, portaveu de l’Oficina d’Assumptes Taiwanesos del Consell d’Estat, li va tocar lidiar amb la resposta. "Aquestes eleccions no poden canviar el desenvolupament de les relacions a través de l’estret ni el mutu desig dels compatriotes als dos costats d’acostar-se", va dir ahir. L’última conclusió és discutible després d’imposar-se el Partit Democràtic Progressista (PDP), de soca-rel independentista, al Kuomintang (KMT), partidari d’una reunificació a llarg termini i condicionada. Menys dubtosa, atenent criteris matemàtics, és la seva conclusió que aquesta victòria no representa l’opinió majoritària a l’illa: els vots del PDP han passat del 57% en els últims comicis al 40% en els de dissabte.

Integra la casuística geopolítica i la més elemental cortesia gremial que els líders felicitin el guanyador d’unes eleccions. Però si és taiwanès i ha sigut qualificat per Pequín com a "problemàtic", la ira xinesa es dona per descomptada. A la seva diplomàcia se li ha acumulat la feina per fustigar els Estats Units, la Unió Europea, Japó, el Canadà... L’ambaixada xinesa a Tòquio va qualificar de "seriosa interferència en els assumptes interns xinesos" les seves felicitacions a Lai Ching-et, candidat del PDP. "El Govern del Japó treballarà per aprofundir en la cooperació i intercanvis amb Taiwan", havia avançat el Ministeri d’Exteriors. El Departament d’Estat dels EUA, per la seva banda, va aplaudir l’illa per "demostrar una vegada més la força de la seva robusta democràcia".

Temes:

Govern Xina Taipei