Primàries republicanes

Nikki Haley es llança a buscar el vot incòmode amb el "caos" de Trump

La principal contrincant de l’expresident s’emmarca en "una nova generació de líders"

Amb el seu missatge i el seu to està festejant els votants del partit que queden fora del moviment MAGA 

mbenach37066511 newly appointed u s  ambassador to the united nations nikki 170127164128

mbenach37066511 newly appointed u s ambassador to the united nations nikki 170127164128 / STEPHANIE KEITH

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Vince Newendorp no havia vist mai Nikki Haley en persona fins dijous. Quan falten quatre dies per als caucus republicans a Iowa, es debatia entre si recolzar l’exgovernadora de Carolina del Sud que després va ser ambaixadora davant les Nacions Unides per a Donald Trump o Ron DeSantis, el governador de Florida. Després de viatjar gairebé 75 quilòmetres per escoltar-la junt amb 200 persones més i desenes de periodistes en un breu acte en un saló de banquets de casament i esdeveniments a Ankeny, la balança sembla que s’ha inclinat. Haley ha guanyat; DeSantis ha perdut.

"Estic impressionat", explica aquest home de 68 anys, vicepresident i director administratiu d’una empresa d’equipament industrial i agrícola, que s’alinea amb "valors conservadors" però ha arribat a votar els demòcrates. "Em sembla autèntica, transparent i honesta", assegura. "Creu el que diu. I jo la crec a ella". Tot i que altres indecisos segueixen estant-ho després de sentir-la, el que ha aconseguit en només 20 minuts Haley amb Newendorp és una mostra de l’èxit que està tenint la candidata a Iowa, un estat on almenys sobre el paper és DeSantis el polític amb qui combregarien més els votants conservadors que volen buscar una alternativa a Trump.

I tot i que, quan falten només quatre dies per a la primera cita amb les urnes dels republicans en el camí per elegir el seu nominat per a les presidencials del novembre, l’expresident segueix en les enquestes a més de 30 punts de distància, és aquesta política de 51 anys qui avança com l’aspirant amb més possibilitats de plantar-li una mica de cara.

Abans que Trump baixés el 2015 les escales de la seva torre a Nova York i llancés una carrera política que ha sigut com un tsunami que ha transformat, entre altres coses, al Partit Republicà, Haley hauria sigut definida fàcilment com una conservadora de línia dura. Allà l’haurien col·locat abans del populisme de Trump les seves posicions en qüestions d’economia, immigració, guerres culturals o política exterior. Però avui és freqüent que se la retrati com a moderada.

Mentre Trump continua optant per l’insult (el sobrenom que ha triat per a Haley és "cap de pardals"), ella parla de la necessitat d’"una nova generació de líders", i la idea que repeteix és que l’expresident és i està envoltat de "caos". Tot i que ella no ha trencat definitivament amb Trump ni ha descartat formar part de la seva segona Administració, amb el seu missatge i el seu to està festejant, i conquerint, votants de l’ala del partit que queda fora del moviment MAGA (Make America Great Again, el lema de Trump).

Barreres i escut

Notícies relacionades

Des que va llançar la seva candidatura el febrer de l’any passat, Haley compleix el ritual obligat: anar a Iowa amb freqüència, mantenir trobades pròximes i directes amb la població, posar per a fotografies, contestar preguntes... Però en aquest esprint final cap als caucus, amb el seu posicionament en la carrera en alça, ha començat a posar més barreres.

Es diria que ella i la seva campanya miren de crear un escut per evitar moments rocosos després que recentment creés polèmica a l’eludir assenyalar l’esclavitud com a causa de la Guerra Civil i que insultés els votants d’Iowa suggerint que si els resultats dilluns no són bons no hi hauria problema perquè els votants de New Hampshire –on les seves perspectives són les millors i a més reforçades des de la retirada dimecres de Chris Christie– els "corregirien".