Blinken inicia a Turquia una gira per rebaixar la tensió
El secretari d’Estat dels EUA busca convèncer els països de la regió que vol evitar que la guerra s’estengui
El secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, va iniciar ahir una gira per tot Pròxim Orient per convèncer els països de la regió que la posició de Washington –aliada d’Israel– és la de buscar una rebaixa de les tensions per no permetre que el conflicte a Gaza s’estengui per tota la regió.
Així ho va explicar ahir el portaveu de Blinken, Matthew Miller, que ha assegurat que la posició dels Estats Units continua sent la de dos Estats a Israel i Palestina. La primera parada de Blinken va ser a Istanbul, on es va reunir amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el ministre d’Exteriors turc, Hakan Fidan.
«En les seves converses, Blinken ha emfatitzat la necessitat de prevenir que el conflicte [a Gaza] escali, l’alliberament de tots els ostatges, expandir l’assistència humanitària i la reducció de les morts de civils», va dir Miller després de la reunió, que va durar diverses hores.
Reconstruir Gaza
Així, Washington busca convèncer diversos països de la regió del Pròxim Orient, inclosa Turquia, que prenguin un paper a governar, reconstruir i assegurar la franja de Gaza, completament destruïda per l’ofensiva israeliana. Gaza ha sigut governada per Hamàs des del 2007.
Blinken, fins al 10 de gener, estarà de gira per tota la regió: després de mantenir les reunions al més alt nivell a Turquia, ahir ja va viatjar a Grècia, des d’on anirà cap a altres països àrabs per acabar a Israel i Cisjordània, on donarà el missatge que Washington no desitja, en cap cas, que el conflicte a Gaza escali fins a convertir-se en una guerra regional que impliqui altres països.
El risc que això passi mai ha sigut tan elevat des de l’atac de Hamàs contra Israel el 7 d’octubre passat: l’Estat hebreu pressiona en els seus bombardejos i atacs esporàdics en contra de Hezbol·là al Líban; al mar Roig, l’amenaça d’atacs dels rebels houthis ha fet que el trànsit marítim des d’Àsia cap a Europa –i viceversa–, que normalment transcorre pel canal de Suez, ara ho faci pel cap de Bona Esperança, a Sud-àfrica.
En les xerrades, segons van explicar fonts turques, també es va discutir sobre la futurible entrada de Suècia a l’OTAN. Perquè això passi, tots els parlaments dels països membres de l’aliança atlàntica han de ratificar l’entrada d’un nou soci. En queden dos per fer-ho: el de Turquia i el d’Hongria.
Suècia i l’OTAN
Notícies relacionadesDesprés de més d’un any de negociacions, d’esperes, de tensions, de males paraules i de vetos, es presumeix, ara, que Turquia ratificarà l’entrada de Suècia en les pròximes setmanes. Però serà amb una condició: a canvi, els turcs volen assegurar-se la venda dels avions de combat nord-americans F-16.
Fins ara, el Congrés nord-americà no ha encara acceptat la venda d’aquests avions a Turquia, a l’espera que Ankara ratifiqui l’entrada de Suècia a l’aliança transatlàntica. n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034