italia

Meloni obre la porta a presentar-se a les eleccions europees del juny

La primera ministra italiana descarta qualsevol possibilitat d’aliança amb el partit ultra alemany AfD i amb la francesa Le Pen

Meloni obre la porta a presentar-se a les eleccions europees del juny

ALESSIA PIERDOMENICO / BLOOMBERG

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Giorgia Meloni torna a l’arena política amb missatges per fora i per dintre. Després de dos ajornaments de la seva roda de premsa anual per motius de salut (una prolongada grip, segons un comunicat), la primera ministra d’Itàlia va aparèixer ahir novament a Roma en una llarga compareixença davant els mitjans en què no només va defensar algunes de les seves més recents decisions geopolítiques (per exemple, la d’abandonar la Ruta de la Seda xinesa) de clar signe atlantista, sinó que també es va mostrar disposada a ser dura amb aquells que dins del seu partit, Germans d’Itàlia, surten del guió. Una estratègia en un any que serà "complex" pel context internacional, però també per les eleccions europees que se celebraran al juny.

Arran d’això, la dirigent ultradretana va deixar clar que no descarta presentar-se ella mateixa com a candidata. "És una decisió que encara no he pres", però "es tractaria d’una prova d’alt nivell, i per això que estic inclinada pel sí". Per això, va dir, es posarà a disposició per a un debat amb la líder de l’oposició, Elly Schlein, abans de la cita electoral europea. "Crec que és normal i just [...] mai m’he sostret i no ho faré aquesta vegada", va dir Meloni, que també va rebutjar les crítiques que li plouen pel conflicte amb els mitjans de comunicació.

Per contra, en clau de possibles estratègies preelectorals, Meloni va descartar qualsevol possibilitat d’aliança amb el partit euroescèptic i ultradretà germànic Alternativa per a Alemanya (AfD). "[Hi ha] distàncies insuperables amb AfD, començant per [la seva postura sobre] Rússia", va explicar, al recordar que, en tot cas, ni AfD ni el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen són part del seu grup a la UE, els Conservadors i Reformistes Europeus (Ecr).

Dit això, la primera ministra també va reiterar que continua "convençuda" que ha fet el correcte a l’abandonar la Ruta de la Seda xinesa. "Érem l’únic país del G-7 [part de l’acord]", va recordar amb referència a aquesta aliança de països, actualment sota presidència italiana.

Conflictes bèl·lics

Notícies relacionades

Això sí, Meloni va defensar que es continuïn enviant armes a Ucraïna, però, quant a la guerra d’Israel contra Gaza, es va mostrar més perplexa sobre les estratègies a seguir. "És equivocat dir ‘primer derrotem Hamàs i després parlem’. Sobre això la UE pot exercir un paper fonamental i potser estar més unida", va dir abans d’alertar sobre una nova i enèsima escalada del conflicte israelianopalestí i el seu possible contagi a altres països.

Meloni va defensar la recent decisió del Parlament de dir no a la reforma del Tractat del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (el Mede), l’instrument per respondre a les crisis bancàries.