Conflicte a l'Orient Pròxim

Comiat al número dos de Hamàs en plena tensió a la frontera amb Israel

Creix el temor d’una guerra oberta amb el Líban

Comiat al número dos de Hamàs en plena tensió a la frontera amb Israel

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Centenars de persones es van congregar ahir a Beirut per acomiadar el número dos de Hamàs, Saleh al-Arouri, i dos membres més del grup islamista palestí assassinats dimarts en un atac amb dron als afores de la capital libanesa. Hamàs acusa Israel de l’atac, però les autoritats hebrees no han confirmat la seva autoria.

Els fèretres van ser portats a coll fins a l’interior de la mesquita de l’imam Ali, i a les portes es va concentrar la multitud de simpatitzants que portaven banderes palestines, del Gihad Islàmic (GIP), de Hamàs i del seu braç armat, les Brigades d’Al-Qassam, informa Efe.

Al-Arouri, exiliat al Líban i considerat un dels fundadors de la branca militar de Hamàs, va ser acomiadat junt amb el comandant de les Brigades d’Al-Qassam Azzam al-Aqra i el membre de Hamàs Muhammad al-Rayyes, assassinats fa dos dies en el mateix atac.

Al terme de les oracions, els cossos van partir en ambulància cap al Cementiri dels Màrtirs Palestins de Sabra i Shatila, als suburbis meridionals de Beirut, entre incessants trets a l’aire i el so de cançons afins.

Tensió a la frontera

El comiat d’Al-Arouri va tenir lloc mentre es manté la tensió a la frontera entre Israel i el Líban, on les tropes hebrees mantenen combats amb la milícia Hezbol·là des de pràcticament l’inici de la guerra a Gaza, el 7 d’octubre. "Aquest matí s’han identificat diversos llançaments des del Líban cap a territori israelià", va informar ahir l’Exèrcit en un comunicat, que va atacar en represàlia contra diversos llocs del grup xiïta libanès.

Aquests dies ha augmentat l’encreuament d’amenaces després del bombardeig que va matar Al-Arouri, en una acció que ha incrementat en gran manera les tensions, ja que el Govern libanès i Hezbol·là –principal actor embardissat en hostilitats amb Israel i aliat de Hamàs– ho van veure com una greu violació a la sobirania del Líban.

L’assassinat d’Al-Arouri fa dos dies a Beirut ha atiat el temor que la situació entre Israel i el Líban escali en una guerra oberta, i més enllà de Hamàs, Hezbol·là també va advertir que hi respondrà. El líder de la milícia, Hassan Nasrallah, va afirmar que lluitaran "sense límits ni restriccions" si Israel inicia una guerra contra el país del cedre.

Per ara la situació a la frontera està en un nivell de confrontació similar a abans de la mort del dirigent de Hamàs.

Bombardejos al sud de Gaza

Notícies relacionades

Mentrestant, a Gaza, l’Exèrcit d’Israel va mantenir els seus intensos bombardejos al sud. Segons el Ministeri de Sanitat de l’enclavament, almenys 14 persones van morir en un atac a Khan Yunis, entre aquestes, 9 nens, informa Reuters. L’Exèrcit israelià va afirmar haver bombardejat en aquesta població palestina "terroristes que volien col·locar un artefacte explosiu a prop de soldats" i un dipòsit d’armes. A més, les tropes hebrees van matar un alt cap del Gihad Islàmic, Mamdouh Lolo, al nord de la Franja. Segons un portaveu de l’Exèrcit, Lolo "va planejar i va dirigir molts atacs terroristes des de la Franja de Gaza contra civils i soldats israelians".

I, en aquest context de tensió, Israel espera aquest divendres l’arribada del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, que inicia la seva quarta gira per la regió des de l’inici de la guerra. Està previst que també visiti altres països, però no s’ha especificat quins. Aquest dijous, Blinken i la seva homòloga francesa, Catherine Colonna, van destacar "la importància de mesures per prevenir que el conflicte de Gaza s’estengui, inclosos passos afirmatius per desescalar les tensions a Cisjordània i evitar una escalada al Líban i Iran", segons un comunicat del Departament d’Estat sobre la trucada que van mantenir els dos dirigents.