Hamàs acusa Israel de matar el seu número dos amb un dron a Beirut

El bombardeig impacta en un local de la milícia i deixa almenys 4 morts i diversos ferits

Hamàs acusa Israel de matar el seu número dos amb un dron a Beirut

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Hamàs va denunciar ahir que l’Exèrcit israelià ha entrat al cor del Líban, ampliant l’escenari de la guerra. Allà, al barri de Dahiyeh de Beirut, feu de Hezbol·là, una explosió va despertar els fantasmes dels dies més foscos de la capital libanesa. Un dron va bombardejar una oficina del moviment islamista palestí ubicada als suburbis meridionals de la ciutat, segons va informar l’Agència Nacional de Notícies del Líban (ANN). Almenys quatre persones van morir i algunes van resultar ferides. Entre els morts, es troba Saleh al-Arouri, número dos de Hamàs. En cas de confirmar-se que Israel es troba darrere l’atac, es tractaria d’un assassinat selectiu en un país com és el Líban amb què no té relacions diplomàtiques i amb el qual està oficialment en guerra.

Arouri era un dels fundadors de l’ala militar del grup palestí, les brigades Ezzeldin al-Qassam, a càrrec de l’atac del 7 d’octubre a Israel que va acabar amb la vida de 1.200 persones. Algunes informacions apuntaven que el finat, de 58 anys, també era el vicepresident del buró polític de Hamàs i el comandant militar del moviment a Cisjordània. Tot i que vivia al Líban des del 2018, havia nascut en un poble a prop de Ramal·lah als territoris ocupats palestins.

Discurs de Nasrallah

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va amenaçar de matar-lo fins i tot abans que comencés aquesta guerra. També estava sota la lupa dels EUA, que el van incloure en la seva llista de terroristes el 2015 i va ser objecte d’una recompensa de cinc milions de dòlars del Programa de Recompenses per la Justícia.

L’atac va tenir lloc un dia abans que el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, es dirigeixi a la nació (i a la regió del Pròxim Orient). Des del 8 d’octubre, la milícia libanesa està exercint pressió al segon front d’Israel, a la frontera nord amb el Líban. L’aliada de Hamàs ja ha perdut més d’un centenar de combatents i s’ha unit a altres grups palestins per realitzar atacs contra Israel. Fins ara, la resposta d’Israel a les operacions de Hezbol·là i els seus aliats s’ha limitat al sud del Líban, a un màxim de 50 quilòmetres de la frontera. Si es confirma que està darrere d’aquest atac al cor del país dels cedres, suposarà una nova escalada que podria forçar Hezbol·là a respondre amb més duresa fins a arrossegar el Líban a la guerra.

Notícies relacionades

Segons va informar Hamàs, també haurien mort dos líders més de l’ala militar del grup. L’agència estatal libanesa va indicar que s’estava fent una reunió a les oficines de la milícia palestina que compta amb cert grau de protecció al Líban. Una font també anònima pròxima al grup xiïta libanès Hezbol·là es va referir al succés com un "assassinat". El moviment xiïta controla gran part dels barris al sud de la capital, zona que representa un dels seus principals bastions al país i que, durant la guerra de l’estiu del 2006, va ser atacada constantment. L’esclat fronterer, el pitjor en 17 anys, ha elevat les pors que el Líban es converteixi en un segon front de la guerra de Gaza, escenari per al qual el Govern libanès es prepara des de fa de dos mesos.

"Això és una evidència del fracàs de l’enemic a aconseguir els seus objectius a Gaza", va dir Hamàs en un comunicat difós a Telegram. També van declarar que la mort d’Arouri a Beirut no doblegarà la "resistència" i "no trencarà la determinació del nostre poble". El membre de la Knesset, el Parlament israelià, Danny Danon, va felicitar a X "[l’Exèrcit israelià], el Shin Bet, el Mossad i les forces de seguretat per matar[-lo]". Per la seva banda, el primer ministre interí libanès, Najib Mikati, va denunciar el "nou crim israelià destinat a arrossegar el Líban a una nova fase d’enfrontaments després dels continus atacs al sud".