El Japó es blinda per a un tsunami després d’una cadena de sismes

Les autoritats demanen a la població que se situï en terrenys elevats per prevenció

El Japó es blinda per a un tsunami després d’una cadena de sismes

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats del Japó van activar ahir l’alerta de tsunami advertint d’onades de fins a cinc metres en algunes zones del seu litoral occidental després d’una sèrie de forts terratrèmols, el més sever de 7,6 graus, esdevinguts en la prefectura d’Ishikawa, al centre de l’illa de Honshu, la principal del país, davant la costa del mar del Japó.

Les autoritats japoneses van confirmar la mort de quatre persones a causa d’aquests sotracs, segons va indicar l’agència Kyodo reproduint una informació de la prefectura d’Ishikawa.

Tot i que hores més tard, l’Agència Meteorològica del Japó va rebaixar aquesta alerta per després retirar-la, des del Govern s’ha recomanat a la població evacuada que no torni i s’ha advertit de la possibilitat de més tremolors en els pròxims dies.

Per la seva banda, el responsable de Planificació d’Informació sobre Terratrèmols de l’Agència Meteorològica del Japó, Toshihiro Shimoyama, va advertir que hi haurà noves onades d’altura significativa a les zones afectades i per això és indispensable que la gent es mantingui en terreny elevat fins a nou avís.

Les primeres onades, amb una altura d’1,20 metres aproximadament van arribar a la ciutat de Wajima, uns 500 quilòmetres a l’oest de Tòquio entorn de les 16.21 hora local (7.21 GMT), segons va informar la cadena de radiotelevisió pública NHK, que va activar la programació d’emergència, amb els presentadors instant els ciutadans a allunyar-se de les costes i buscar empara en terreny elevat.

Onades de cinc metres

Els sismes van obligar a activar l’alerta per a onades de fins a cinc metres d’altura (rebaixada hores després a tres metres) a Ishikawa i per a onades de fins a tres metres per a les prefectures de Fukui, Toyama, Hyogo, Niigata i Yamagata, a més d’una alerta general de tsunami per a tota la costa occidental de les illes de Honshu i Hokkaido i el nord de l’illa de Kyshu.

El Servei Geològic dels EUA (USGS, per les seves sigles en anglès), per la seva banda, va avisar del risc d’onades perilloses en un radi de 300 quilòmetres de l’epicentre del sisme. El terratrèmol es va produir a escassa profunditat i amb una intensitat de 7 en l’escalada japonesa tancada de 7 que se centra en la capacitat destructiva de les tremolors, més que en la intensitat.

La ciutat de Wajima, al litoral del centre del país, va ser la més castigada per la sèrie de terratrèmols d’ahir, que van destrossar almenys unes 30 vivendes unifamiliars i sembla haver esfondrat també un edifici, segons l’NHK.

El Ministeri de Defensa va enviar a la zona unes 20 aeronaus militars i efectius de les Forces d’Autodefensa de l’Exèrcit per ajudar en les tasques de rescat. El Govern va informar de sis avisos de persones atrapades sota la runa de casa seva en aquesta ciutat. L’autoritat reguladora per a l’energia atòmica va assegurar que no es va detectar cap irregularitat en les plantes nuclears ubicades davant les costes del mar del Japó, inclosos els cinc reactors de les centrals d’Ohi i Takahama, a la prefectura de Fukui.

Reactors aturats

Notícies relacionades

I la planta Shika, a Ishikawa, la més pròxima a l’epicentre del terratrèmol, ja havia aturat els seus dos reactors abans de la tremolor per a una inspecció regular i no ha resultat afectada, va afegir l’autoritat de l’energia atòmica.

El país nipó va patir un devastador terratrèmol i tsunami el març del 2011 que va arrasar poblacions i va danyar seriosament la central nuclear de Fukushima. Aquell sisme va provocar la mort de gairebé 20.000 persones.