El conflicte del Pròxim Orient

La UE torna a fracassar en l’intent d’instar a l’alto el foc a Gaza

La UE torna  a fracassar en l’intent d’instar a l’alto el foc a Gaza
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El vot en l’Assemblea de les Nacions Unides el 13 de desembre d’una resolució demanant a Israel un alto el foc a la Franja de Gaza va mostrar la profunda divisió que hi continua havent entre els Vint-i-set estats entorn d’un conflicte del Pròxim Orient. Llavors, 17 dels 27 països de la UE van donar suport a la petició, 8 s’hi van abstenir i dos hi van votar en contra. Una divisió que va quedar de nou patent en el Consell Europeu celebrat abans-d’ahir i ahir a Brussel·les, incapaç de plasmar en les conclusions la petició d’alto el foc proposada pels líders d’Espanya, Bèlgica, Irlanda i Malta.

"El Consell Europeu ha celebrat un debat estratègic en profunditat sobre l’Orient Mitjà", es van limitar a recollir en el document aprovat pels Vint-i-set després d’un debat animat en el qual va quedar patent la negativa d’algunes capitals a anar més enllà del que van anar en l’última cimera, quan van aconseguir recollir la petició de "pauses humanitàries". "D’altres tenen idees que van més enllà però sobre les quals no hi ha acord total", va reconèixer el canceller alemany, Olaf Scholz.

Notícies relacionades

La topada entre algunes delegacions, segons fonts diplomàtiques, va portar Michel a donar per tancat el debat sense cap tipus de declaració comuna. ¿És partidari de demanar un alto el foc?, li van preguntar dijous al liberal holandès Mark Rutte. "No", va respondre breument i rotundament el primer ministre d’Holanda, un país que va ser el vuitè a abstenir-se aquesta setmana juntament amb Bulgària, Alemanya, Hongria, Itàlia, Lituània, Romania i Eslovàquia. Dos més, Àustria i República txeca, van votar en contra.

Aquesta divergència d’opinions va portar els líders a evitar la recerca d’un nou llenguatge comú, malgrat la pressió de països com Espanya, Bèlgica, Irlanda i Malta que aquest cap de setmana passat van enviar una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, demanant un alto el foc humanitari.