Israel continua atacant Gaza i Cisjordània aliè a la pressió

L'Exèrcit hebreu manté els bombardejos massius i accions terrestres i les seves tropes van volar pels aires una escola de l’ONU

Israel continua atacant Gaza i Cisjordània aliè a la pressió

JACK GUEZ / AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La pressió internacional augmenta sobre Israel. A mesura que creixen les crides dels funcionaris de les Nacions Unides per aturar l’"infern a la terra" en què s’ha convertit la Franja de Gaza, l’Exèrcit israelià els ignora concentrat a la seva campanya de bombardejos indiscriminats sobre el poblat enclavament que suma 68 dies. A tota hora, els atacs contra els gazatís se succeeixen, ja sigui amb bombardejos com el que ha matat 22 persones, entre elles una dotzena de nens, la nit de dilluns a dimarts a Rafah, al sud de l’enclavament, o amb trets d’artilleria, com els que tenen lloc en hospitals com el de Kamal Adwan al nord i que posen en risc les vides dels mèdics i pacients. A més, la violència a la Cisjordània ocupada va en augment amb una nova incursió de gairebé 17 hores en el camp de refugiats de Yenín, on sis palestins van ser assassinats.

Des del sud de l’enclavament palestí, el cap de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini, va denunciar ahir que la precària situació humanitària dels palestins és "cada vegada més profunda". "La gent és a tot arreu, viu al carrer, necessita tot, supliquen per seguretat i pel final d’aquest infern a la terra", va tuitejar a X (abans Twitter), acompanyant el missatge de fotos des de l’interior de Gaza. Ahir les forces israelianes van fer saltar pels aires un edifici escolar de l’UNRWA en Beit Hanoun, al nord de la Franja, entre crits de joia i aplaudiments dels reclutes. Segons Israel, aquest lloc, que milers de desplaçats havien utilitzat com a refugi després que l’Exèrcit fes desaparèixer les seves llars, hauria sigut utilitzat per Hamàs com a lloc d’avançada.

Segons l’últim informe de l’UNRWA, al voltant d’1,9 milions de persones –més del 85% de la població en la Franja de Gaza– han sigut desplaçats una o més vegades a causa de les operacions militars d’Israel per aire, mar i terra. D’aquests, gairebé 1,3 milions de desplaçats interns es refugien a 154 instal·lacions d’UNRWA en les cinc governacions de la Franja de Gaza, incloses a l’assetjat nord i a la ciutat de Gaza. Així mateix, més d’1,1 milions d’aquests desplaçats es troben en gairebé un centenar d’instal·lacions de l’agència de les Nacions Unides al sud de l’enclavament, on Israel està intensificant les seves operacions i empenyent els palestins cap a les localitats frontereres amb Egipte. La magnitud de la tragèdia és tan inabastable que ni les xifres tenen la capacitat d’explicar-la.

"Una gota a l’oceà"

Notícies relacionades

L’ajuda humanitària entra a l’enclavament només a través de l’encreuament de Rafah, que uneix Gaza amb la península del Sinaí, però l’ONU i diverses oenagés denuncien que l’assistència que ingressa a la Franja només representa "una gota a l’oceà de les necessitats" de la població. Després de dos mesos de pressions de la comunitat internacional, l’ambaixadora israeliana davant l’ONU a Ginebra, Meirav Eilon Shahar, va assegurar ahir que l’ajuda humanitària que entra a Gaza s’incrementarà amb l’obertura d’un segon punt de control de seguretat a Kerem Shalom.

Segons les últimes xifres del Ministeri de Salut de Gaza, en els últims dos mesos, almenys 18.412 persones han sigut assassinades en una de les pitjors ofensives israelianes sobre l’enclavament palestí en anys. Almenys 50.100 han resultat ferits des del 7 d’octubre, mentre augmenten les malalties infeccioses entre aquells que queden amb vida..