Sunak defensa la gestió econòmica de la pandèmia

El ‘premier’ britànic i exministre d’Economia expressa la seva "pena" a les víctimes

Sunak defensa la  gestió econòmica de la pandèmia

LUCAS FONT

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, va expressar ahir davant la comissió de la covid la seva "pena" a les víctimes, però va defensar la seva gestió de la pandèmia en la seva etapa com a ministre d’Economia. El premier britànic va insistir que les mesures implementades per incentivar l’economia van ajudar a protegir milers de llocs de treball i van donar un respir a les arques públiques en un moment de gran endeutament. Unes mesures destinades a combatre l’"enorme ansietat" i la "tensió extrema" que va provocar al seu ministeri la possibilitat de no poder finançar la resposta a la pandèmia.

Sunak va respondre durant cinc hores les preguntes de l’advocat principal de la investigació, Hugo Keith, i dels representants de les víctimes, que van centrar les seves indagacions en la implementació del pla Eat out, help out, una iniciativa del seu ministeri destinada a fomentar el consum a l’hostaleria l’agost del 2020 i que ha sigut considerada una de les principals causes del posterior augment dels contagis i de les morts. Sunak va afegir que la mesura va ser "segura" i va destacar els beneficis econòmics que va tenir per al sector en un moment de gran dificultat.

El primer ministre va treure importància a les declaracions dels principals assessors científics del Govern i de l’exministre de Sanitat durant la pandèmia, Matt Hancock, que van assegurar en les seves compareixences que no van saber de l’existència del pla de Sunak fins al moment en què va ser anunciat i que no van aconseguir persuadir el llavors primer ministre, Boris Johnson, malgrat que van avisar de l’impacte que tindria en l’augment dels contagis en la segona onada.

"Vam fer el correcte"

Notícies relacionades

Segons el llavors ministre d’Economia, tant Hancock com els epidemiòlegs van tenir "moltes oportunitats" per plantejar els seus dubtes, però no ho van fer. "Crec que vam fer el correcte per salvaguardar aquests llocs de treball", va assenyalar.

En la mateixa línia que la resta d’alts càrrecs durant la pandèmia, Sunak va començar la seva intervenció expressant la seva "profunda pena" a les víctimes de la pandèmia i als seus familiars. "He pensat molt en això durant els dos últims anys. És important que aprenguem les lliçons per estar més ben preparats en el futur. Amb aquest esperit i amb enorme respecte per tots els afectats estic avui aquí", va afirmar davant la comissió independent.