Les tropes israelianes empenyen la població de Gaza cap a Egipte
L’Estat hebreu persegueix concentrar a la zona limítrofa amb la frontera de Khan Yunis uns dos milions de persones
Durant unes quantes setmanes Israel va mirar de convèncer el món que el quarter general de Hamàs s’amagava sota l’hospital Al-Shifa de Ciutat de Gaza, una campanya de relacions públiques que va servir perquè els seus aliats occidentals callessin mentre els seus militars irrompien per força en diversos centres sanitaris després d’assetjar-los amb artilleria i franctiradors i deixar metges, pacients i desplaçats sense electricitat, menjar o aigua. A Al-Shifa no van trobar res gaire rellevant, a part d’un grapat d’armes velles recol·locades convenientment per als fotògrafs i un túnel en desús de poc més d’un centenar de metres. Ara la narrativa ha canviat. El Sant Greal s’hauria desplaçat al sud fins a Khan Yunis, on l’Exèrcit israelià diu que s’amaguen els líders de Hamàs. Tant Yahya Sinwar com Mohamed Deif van néixer en aquesta ciutat del sud.
L’avançament dels seus tancs cap a la segona ciutat de la Franja –on ja es combat als carrers– ha anat acompanyat de més "ordres d’evacuació" per a la població, a la qual s’ha instat amb pasquins i bombes a marxar al sud de Khan Yunis. Aquesta zona limítrofa amb la frontera egípcia inclou poc més de 110 quilòmetres quadrats, segons el diari Haaretz. I és allà on Israel vol concentrar prop de dos milions de persones, cosa que equivaldria a més de 18.000 persones per quilòmetre quadrat. Per complicar les coses, els militars han dividit el mapa de la Franja en 630 parcel·les i cada dia van canviant les que són suposadament segures i les que s’han de buidar per fer espai a les seves tropes.
Sense aigua potable
"Són zones segures aquelles on es pot garantir l’accés a menjar, aigua, medicines i allotjament", va dir el portaveu de l’Unicef, James Elder. "Ho he vist amb els meus propis ulls, res d’això existeix en aquestes zones. Són petites parcel·les de terra àrida, cantonades urbanes, voreres o edificis a mig construir. I no hi ha aigua". L’única ciutat al sud de Khan Yunis és Rafah, que té mig peu a Egipte i mig a Gaza. La seva població s’ha triplicat pels desplaçats.
Abans que acabés la treva s’hi refugiaven gairebé mig milió de persones, prop del doble de la seva població habitual. Fonts de Gaza asseguren que hi ha gent dormint en cotxes o tirada al carrer. Sense accés a aigua potable ni centres de distribució de menjar, que segons Al Jazeera no han tornat a funcionar des del final de la treva divendres passat. També hi hauria escombraries per tot arreu. La gana i les malalties contagioses s’estan estenent com la pólvora, segons les agències de l’ONU. "Els meus col·legues humanitaris descriuen la situació com a apocalíptica", va dir Volker Turk, l’Alt Comissionat per als Drets Humans. El risc actualment és que Israel converteixi el sud de la Franja en un territori inhabitable, com ha fet al nord amb la seva ofensiva de caires genocides. La CNN publicava ahir que la intenció inicial dels seus líders, després suposadament rebaixada per la pressió dels EUA, era "arrasar la Franja de Gaza completament". No els falta massa, tenint en compte que el 60% dels seus edificis han sigut destruïts o danyats, una sort semblant que la que han tingut les seves universitats, escoles, institucions o camps de cultiu.
Aquest escenari podria ajudar Israel a convèncer els seus aliats que no hi ha altra sortida que traslladar tota la població de l’enclavament a altres països, un dels plans de neteja ètnica que estudia l’Executiu de Netanyahu, presentat concretament pel Ministeri de la Intel·ligència. El primer ministre israelià va dir dimarts que les seves tropes envolten Khan Yunis i Jabalia, al nord. "No hi ha lloc al qual no puguem arribar. Hem pres el control del quarter general de Hamàs".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Una misteriosa malaltia mortal posa la RD del Congo en alerta
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?