Johnson reconeix que va subestimar el risc de la covid

L’‘expremier’ britànic expressa la seva pena pel "dolor" de les víctimes, però rebutja les crítiques a la gestió de la pandèmia

Johnson reconeix que va subestimar el risc de la covid

LUCAS FONT

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’esperada compareixença de l’ex primer ministre britànic Boris Johnson davant la comissió de la covid va quedar a mig camí entre l’atribució de responsabilitats i llançar pilotes fora. En l’interrogatori de més de cinc hores a què el va sotmetre l’advocat principal de la investigació, Hugo Keith, Johnson va reconèixer que tant ell com els seus principals assessors científics van subestimar l’impacte que la pandèmia tindria al país, però va rebutjar les crítiques d’alguns dels seus col·laboradors més pròxims, que el responsabilitzessin per la gestió "caòtica" en els primers mesos de la pandèmia i que assenyalessin la seva indecisió a l’hora d’aplicar mesures per frenar els contagis. L’ex primer ministre va admetre que s’hauria d’haver "adonat abans" de la gravetat de la situació després de comprovar l’impacte que la propagació del virus estava tenint a Itàlia en els primers compassos de la pandèmia.

Disculpes a les víctimes

Notícies relacionades

No obstant, la decisió d’aplicar el confinament no va arribar fins al 23 de març, setmanes després que alguns dels seus assessors advertissin de la possibilitat que la malaltia derivés en una pandèmia mundial i acabés, en el pitjor dels escenaris, amb la vida de 520.000 persones al Regne Unit. "Crec que la immensa majoria dels ministres i funcionaris no estàvem tan alarmats com hauríem d’haver estat en el període entre el gener i mitjans de febrer", va explicar Johnson. L’exmandatari va acceptar la responsabilitat en la presa de decisions determinants com l’aplicació de confinaments, el pla de desescalada o l’expansió del virus a les residències, i va demanar perdó a les víctimes.

"Comprenc els sentiments de les víctimes i de les seves famílies i lamento profundament el dolor, la pèrdua i el patiment que han viscut", va afirmar, poc abans que la presidenta de la comissió, la baronessa Heather Hallett, ordenés el desallotjament de mitja desena de persones que van intentar interrompre la sessió a manera de protesta. A l’exterior de l’edifici, desenes de víctimes i familiars es van concentrar amb cartells amb el missatge "els morts no poden sentir les teves disculpes".