Els republicans bloquegen al Congrés dels EUA l’ajuda a Ucraïna

El senador independent Sanders titlla d’"immoral" l’acció militar d’Israel a Gaza i s’oposa al suport de Washington

Els republicans bloquegen al Congrés dels EUA l’ajuda a Ucraïna

IDOYA NOAIN

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No van servir de res els precs i advertències del president dels Estats Units, Joe Biden. La seva petició al Congrés de fons per continuar prestant assistència a Ucraïna va topar amb la barrera dels republicans, que ahir es disposaven a votar al Senat contra aquest paquet pressupostari, 110.000 milions de dòlars que inclouen també assistència per a Israel, per ajudar Taiwan i la regió d’Àsia Pacífic a contrarestar la Xina i per reforçar la frontera amb Mèxic. Tot i que els demòcrates controlen la Cambra Alta, necessitaven nou vots republicans per arribar als 60 necessaris per superar un requisit de procediment i fer avançar la proposta legislativa, que destinaria 61.000 milions de dòlars per a Kíiv, que des que va començar a patir l’última guerra d’invasió russa ja ha rebut 111.000 milions de Washington.

La votació no s’havia produït al tancament d’aquesta edició, però el resultat anticipat representa l’últim revés per a la Casa Blanca, que ha anat veient esvair-se les esperances d’un acord en les últimes setmanes, així que els conservadors endurien les seves exigències i demanaven com a contrapartida mesures per endurir la política migratòria que no recolzen ni els demòcrates ni el president.

Sense fons

Notícies relacionades

El bloqueig al Congrés no sembla que s’hagi de resoldre aviat. A l’impàs al Senat s’hi suma així mateix l’oposició a més ajuda a Ucraïna sense contrapartides en frontera a la Cambra Baixa, que controlen els republicans i on l’speaker, Mike Johnson, va deixar clar que aquest enduriment en la política migratòria és indispensable per aconseguir la seva llum verda. I són males notícies per a Kíiv i per a la Casa Blanca, que dilluns va advertir que s’ha quedat sense fons per a Ucraïna i que era imperiós aconseguir aprovar nou finançament abans que s’acabi l’any.

Al paquet complet d’ajuda sol·licitat per Biden s’hi va sumar també el rebuig del senador independent Bernie Sanders, tot i que en el seu cas les objeccions les van generar 10.000 milions de dòlars proposats per prestar ajuda militar ofensiva a Israel. El progressista de Vermont va denunciar com a "immoral" l’estratègia que Tel Aviv està utilitzant a Gaza.

Temes:

Joe Biden