Els tancs israelians arriben al sud de Gaza, el gran refugi de la població

Les incursions nocturnes continuen a la Cisjordània ocupada, on l’Exèrcit hebreu mata dos palestins i reté els seus cossos > Les famílies dels ostatges captius intensifiquen la pressió

Els tancs israelians arriben al sud de Gaza, el gran refugi de la població

andrea lópez-tomàs

4
Es llegeix en minuts
andrea lópez-tomàs

Israel exigeix a la població de Gaza que es desplaci cap a les mateixes zones del sud que bombardeja. A l’enclavament palestí, no hi ha diferència entre el dia i la nit, perquè els atacs israelians il·luminen la foscor quan es pon el sol. Però, al matí, la ciutadania que continua amb vida surt dels seus precaris amagatalls per comprovar, de nou, com les bombes han fet desaparèixer barris sencers. El nord, el centre i el sud de Gaza són objectius d’un Exèrcit israelià que s’ha rearmat amb ajuda dels EUA i que empeny els palestins de la Franja pràcticament cap a la frontera amb Egipte. Mentrestant, l’ajuda entra amb comptagotes pel pas fronterer de Rafah i només deixen sortir palestins amb doble nacionalitat i alguns ferits per ser tractats a l’estranger.

Els hospitals de Gaza estan «inundats amb una afluència de cadàvers», va denunciar un funcionari del Ministeri de Salut de Gaza. Des del col·lapse de la treva divendres, almenys 800 palestins han sigut assassinats per la violència israeliana, que eleven la xifra de morts a l’enclavament fins als 15.899 des de l’inici del conflicte. Els primers tancs israelians han arribat a la zona del sud a prop de Khan Younis, on, fa unes setmanes, els pamflets llançats per l’Exèrcit hebreu dirigien la població que s’escapava del nord.

Vehicles blindats de transport de personal i excavadores també van entrar als districtes del sud com a part de l’ampliació de l’ofensiva terrestre d’Israel a l’assetjat enclavament palestí. L’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris va denunciar que els seus refugis al sud de Gaza van experimentar un augment significatiu de malalties transmissibles com diarrea, infeccions respiratòries agudes, infeccions de la pell i polls, entre d’altres, a causa de l’aglomeració, alhora que la capacitat de llits d’hospital a tot l’enclavament ha disminuït de 3.500 abans de la contesa a 1.400.

El 60è dia de la guerra, només queda un hospital en funcionament a Gaza amb capacitat per realitzar cirurgies complexes o tractar casos de traumatismes crítics. Segons l’Agència de les Nacions Unides que assisteix els refugiats palestins (UNRWA), 1,9 milions de persones han sigut desplaçades a la Franja de Gaza, que suposen el 80% de la població total del territori palestí. «La sorprenent xifra d’1,2 milions de persones s’estan refugiant en 156 instal·lacions d’UNRWA a les cinc governacions [de l’enclavament], incloses el nord i la ciutat de Gaza», va anunciar.

Els constants bombardejos israelians tornen a afectar les comunicacions, ja que Paltel, una de les principals companyies de telecomunicacions, va informar de la caiguda de tots els serveis a la ciutat de Gaza i el nord per danys causats pels atacs. La presidenta del Comitè Internacional de la Creu Roja, Mirjana Spoljaric, va exigir en una visita a l’enclavament el final de l’«intolerable patiment humà» que està tenint lloc allà.

Arrestats sense càrrecs

Mentrestant, a la Cisjordània ocupada, les incursions continuen de nord a sud, com cada nit des del 7 d’octubre. La més letal de la matinada de dilluns va tenir lloc Qalqiliya, al nord, on dos palestins van morir i presumptament l’Exèrcit israelià n’estaria retenint els cossos. Les autoritats de l’Estat hebreu retenen els cadàvers de 25 palestins morts en batudes des del 7 d’octubre. Durant aquestes batudes, Israel ha detingut més de 3.500 persones, cosa que eleva el nombre de presos palestins a més de 7.000. La majoria han sigut arrestats sense càrrecs. Al llarg d’ahir, una altra batuda va acabar amb la vida d’un home al camp de refugiats de Qalandia, a prop de Ramal·lah.

Notícies relacionades

També a la frontera entre el Líban i Israel segueixen els intercanvis de trets que, en aquests gairebé dos mesos de conflicte, han causat la mort de 87 combatents de la milícia libanesa Hezbol·là i de 15 civils, inclosos quatre periodistes, al costat libanès. Al seu front principal, les autoritats hebrees van anunciar la mort de tres soldats en els combats a Gaza, alhora que van celebrar que les forces israelianes han abatut «més de 400 objectius de Hamàs a la Franja» en les últimes 24 hores, va anunciar el portaveu militar, Daniel Hagari. «Estem decidits a continuar lluitant, desmantellar Hamàs i portar tots els ostatges a casa», hi va afegir, alhora que va recordar que hi continuen havent 137 captius a Gaza.

A Israel, mentrestant, les famílies dels ostatges augmenten la pressió sobre el Govern de Benjamin Netanyahu. Daniel Lifshitz, net de dos dels segrestats, uns dels quals ja ha sigut alliberat, va demanar als membres del gabinet que reprenguin les negociacions per a l’alliberament dels ostatges i, amb altres familiars, van amenaçar d’intensificar les seves accions si això no passa. «L’instem a tornar immediatament a la taula de negociacions, sense demora i a qualsevol cost», va dir. «La seva indiferència envers nosaltres és una vergonya», hi va afegir.

Temes:

Govern Israel