Sanitat

Àsia apuja la guàrdia davant l’onada de malalties respiratòries que té la Xina

Àsia apuja la guàrdia davant l’onada de malalties respiratòries que té la Xina

Efe

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

«Estem en guàrdia», ha avançat el Ministeri de Sanitat tailandès. «Estem revisant les mesures davant malalties respiratòries com a precaució addicional», ha tranquil·litzat l’indi. Àsia es prepara davant la possible arribada de les pneumònies i altres malalties que està patint la Xina. «En alerta però no alarmats» és la fórmula gastada aquests dies que tornen certes sensacions de l’infaust hivern del 2019. Insisteixen la Xina i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que l’allau d’ingressos no respon a nous patògens sinó als vells coneguts però Àsia, al contrari que Occident, peca per excés i no li ha anat malament.

Taiwan ha desaconsellat avui a nens, avis i malalts que viatgin a la Xina i que, si no tenen elecció, actualitzin les seves vacunes. L’illa desconfia de la Xina des que va amagar sota l’alfombra la pandèmia de la síndrome respiratòria aguda greu (SARS) que va deixar 800 morts a principis de mil·lenni. El Vietnam ha demanat més informació a l’OMS i al Centre Nacional de Prevenció de Malalties de la Xina sobre el brot i proposarà que s’adoptin mesures globals si el virus s’expandeix. El país pateix ja en la seva meitat meridional la saturació d’alguns hospitals infantils per un còctel de virus estacionals.

Ecos de la covid

A l’Índia, la principal autoritat sanitària estatal ha demanat a tots els estats que avaluïn els seus mitjans per combatre un sobtat augment de malalties respiratòries: personal, llits, medicines, vacunes contra la grip, oxigen, vestits aïllants, kits de detecció... El país ja registra un substancial increment de les morts per grip, de les set de l’any passat a les 53 d'aquest. Tailàndia recomana la mascareta i el freqüent rentat de mans i ha extremat la vigilància en hospitals i destinacions turístiques.

Notícies relacionades

El nord de la Xina suma ja cinc setmanes sota una inusual onada de malalties respiratòries i les mascaretes han tornat al transport públic. Alguns centres mèdics s'acosten a la saturació, a les xarxes socials van circular fotografies de centenars de malalts amb sondes a la sala d’espera d’un hospital de Nanjing (província oriental de Jiangsu) i el director d’un centre infantil pequinès va lamentar que els 7.000 pacients diaris excedien en molt la seva capacitat.

ProMed, un sistema de vigilància global de noves malalties, va parlar de «pneumònies no diagnosticades», l’OMS va demanar a la Xina informació addicional a la que havia ofert en roda de premsa i les alarmes van saltar. No són habituals aquestes peticions de manera pública. Però la resposta va ser rabent i clara. L’endemà, i per videoconferència, Pequín va subministrar tots els resultats de laboratoris i altres dades requerides que demostren que són bacteris i virus coneguts, i no un nou patogen, els causants de l’onada. Els experts l’atribueixen al final de les estrictes restriccions de la covid, ara fa un any, i a l’actual circulació de diversos virus. Asseguren que aquella política de tancaments i quarantenes, que es va allargar durant tres anys, va limitar també la propagació de patògens comuns i va crear una bretxa d’immunitat que ara, ja sense aquests dics i amb els freds hivernals, fa les persones més vulnerables. Alguns dels patògens que circulen, com el virus respiratori sincitial (VRS) o el ‘Mycoplasma penumoniae’, ataquen més els menors que els adults, cosa que explica l’increment de malalties en els primers.

Temes:

Xina Coronavirus