Protesta a Irlanda

Almenys 34 detinguts en els disturbis d’«extrema dreta» per un apunyalament múltiple a Dublín

Almenys 34 detinguts en els disturbis d’«extrema dreta» per un apunyalament múltiple a Dublín

CLODAGH KILCOYNE / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’apunyalament de quatre persones aquest dijous a Dublín, tres d’elles menors, ha provocat disturbis a la ciutat, en els quals «brètols» d’«extrema dreta» han aprofitat aquest incident per atacar la policia irlandesa (Garda), segons les fonts de l’ordre.

El màxim responsable de la Garda, Drew Harris, va explicar que un nombre d’agents han sigut atacats amb focs artificials, ampolles i altres objectes a la zona on un home ha apunyalat avui una dona i tres menors, un dels quals, una nena de cinc anys, es troba en estat greu. A primera hora del matí, la xifra de detinguts pels disturbis ascendia a 34 persones.

El dirigent policial va qualificar aquestes protestes de «vergonyoses» i va assegurar que estan impulsades per «una facció de brètols» d’«ideologia d’extrema dreta».

Ignorar els rumors

Harris va demanar a la ciutadania que ignori «els rumors» que circulen a les xarxes socials sobre la identitat de l’atacant, ja que es tracta d’«informació malintencionada» disseminada per grups «per a les seves pròpies finalitats».

La Garda va informar aquest dijous que l’atac amb arma blanca ocorregut al centre de Dublín «no està relacionat amb el terrorisme» i que podria tractar-se d’un fet «aïllat».

En una compareixença davant els mitjans, el superintendent de la Garda Liam Geraghty va indicar que la investigació mira ara d’establir els motius pels quals un home d’uns 50 anys, detingut al mateix lloc de l’atac, va apunyalar dijous una dona i tres menors i es va ferir també a si mateix amb una arma blanca.

El responsable policial va explicar que el sospitós va atacar aquestes persones poc després de les 13.30 hores GMT d’avui en una zona molt transitada del nord de la capital i pròxima a una escola bressol.

Una nena de cinc anys, greu

Entre els ferits figura una nena de cinc anys que es troba en «estat greu» i una dona d’uns 30 anys, treballadora del centre escolar, que rep tractament per «lesions greus», mentre que els altres dos menors estan fora de perill.

Segons Geraghty, el presumpte agressor, la identitat del qual no ha transcendit, també està hospitalitzat amb ferides d’arma blanca i està sent interrogat per aclarir els motius de l’atac, per la qual cosa va instar la ciutadania a mantenir la calma i «evitar judicis» prematurs.

En declaracions a la cadena pública irlandesa RTE, Siobhan Kearney, testimoni del succés, va explicar com va mirar d’ajudar, amb l’assistència d’una altra ciutadana, davant una situació que va qualificar d’«absolut caos».

«Vaig mirar cap a l’altre costat del carrer i vaig veure l’home i els gestos d’apunyalament davant molts nens, i vaig travessar la carretera. L’home acabava d’apunyalar dos nens», va relatar la testimoni.

Kearney va destacar que diverses persones «van mirar d’atacar el sospitós» i que ella i una altra «senyora nord-americana» van formar un cercle «al voltant de l’home».

«Tres minuts després –va afegir– hi va arribar l’ambulància per emportar-se els nens i després una altra ambulància i bombers per ocupar-se de l’home a terra».

Notícies relacionades

La zona de l’atac ha sigut acordonada per facilitar els exàmens forenses.

La Garda ha indicat que «té una línia d’investigació definida» en marxa i que no està buscant de moment alguna altra persona en relació amb l’atac.

Temes:

Irlanda Dublín