Guerra al Pròxim Orient

Treva entre Hamàs i Israel: alto el foc a Gaza, 24 ostatges alliberats i 39 presos palestins excarcerats

Agencia ATLAS | Foto: EFE

6
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Primer alleujament a Gaza en 49 dies de guerra. La primera treva entre Israel i Hamàs ha entrat en vigor a les 7 hora local (5 GMT), després de més d’un mes i mig de conflicte obert, com a part d’un acord per a l’alliberament de 50 ostatges a canvi de 150 presos palestins. A primera hora de la tarda, han sortit 13 ostatges, la majoria dones i nens, seguint l’acordat. En l’últim moment, s’han inclòs una desena de treballadors tailandesos com a part d’un pacte entre Hamàs i el Govern tailandès, i un filipí. Aquest matí la població de Gaza s’ha despertat amb certa calma. Els primers camions que formen part del comboi d’ajuda humanitària per l’inici de la treva, incloent-hi combustible i gas per cuinar, ja han entrat a la Franja a través del pas terrestre de Rafah, a la frontera amb Egipte.

L’expectació en aquest punt fronterer al límit de la península egípcia del Sinaí s’ha mantingut al llarg del dia. A l’altre costat de la porta tancada, fins a l’últim minut abans que s’apliqués l’alto el foc temporal, han caigut les bombes sobre l’enclavament i s’han llançat coets cap al sud d’Israel. Però, una vegada ha començat la treva, els primers 60 camions amb ajuda humanitària han pogut començar a entrar en l’assetjat enclavament i 17 ambulàncies es mantenien a l’espera per fer el mateix. A més, al voltant de l’hora acordada, des de l’altre bàndol, també han sortit uns jeeps de la Creu Roja amb les persones més esperades. Després de gairebé 50 dies de captiveri, 13 dones i nens israelians han aconseguit abandonar l’enclavament, juntament amb 10 ciutadans tailandesos i un filipí la sortida del qual es desconeixia.

«Estem alleujats de confirmar l’alliberament segur de 24 ostatges», ha dit la Creu Roja. «Hem facilitat aquest alliberament transportant-los des de Gaza fins a la frontera de Rafah, marcant l’impacte real del nostre paper com a intermediari neutral entre les parts», han assenyalat a la xarxa social X (l’antic Twitter). Al seu torn, el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de Qatar ha confirmat l’excarceració de «39 dones i nens» palestins de les presons israelianes. De manera cauta, es dona per conclosa amb èxit la primera jornada del primer alto el foc en la guerra més ferotge sobre Gaza, que ha matat més de 14.800 palestins, entre els quals es compten milers de nens.

Retorn a casa

Les imatges d’èxode que s’han succeït en les últimes setmanes a Gaza s’han repetit però amb un canvi de rumb. Desenes de gazatins han decidit aprofitar l’aturada dels bombardejos per tornar a casa seva. Tot i que l’Exèrcit israelià ja havia avisat els palestins del nord de l’enclavament que els quatre dies de pausa no implicaven l’opció de retornar a les cases que havien abandonat, molts ciutadans s’han fet el desentès a la seva petició i han tornat a la seva terra, a la majoria de cases sense un sostre. Des de primera hora del matí, Israel ha llançat fullets advertint els palestins desplaçats que no anessin al nord. També s’ha vist molta més gent als carrers que de costum amb mercats oberts i persones disposades a proveir-se per als pròxims dies.

En el punt més al sud de la Franja, les portes del pas de Rafah s’han obert per rebre el contingent d’ajuda humanitària més gran des que va començar la guerra. El director del Servei Estatal d’Informació, Diaa Rashwan, que actua com a portaveu del Govern egipci, va afirmar aquest divendres que 130.000 litres de combustible i 4 camions de gas procedents d’Egipte entraran diàriament a la Franja de Gaza, així com 200 camions d’ajuda humanitària des de l’entrada en vigor de la treva. En el context actual de setge i catàstrofe humanitària que es viu a l’enclavament, aquesta assistència suposa una gota dins l’oceà mentre les organitzacions internacionals fa dies que alerten de la possibilitat de fam generalitzada entre els 2,7 milions d’habitants de Gaza i de la propagació de malalties infeccioses.

Alleujament i retrobament

Després d’una nit en què Israel ha continuat els seus incessants atacs contra la Franja i en què Hamàs va llançar míssils contra dos dels quibuts evacuats, pròxims a Gaza, es va complir l’hora en què les dues parts han acordat aturar temporalment els seus atacs. Com és habitual abans d’una pausa d’aquest tipus la violència ha sigut extrema durant la nit i Israel ha atacat objectius a tot l’enclavament palestí per terra, mar i aire, com l’hospital d’Indonèsia i una escola de les Nacions Unides al camp de refugiats de Jabalia. La televisió estatal d’Egipte ha informat que els «palestins atrapats a Egipte comencen a entrar voluntàriament de nou a la Franja de Gaza per primera vegada des que va començar» la guerra. Alguns palestins han denunciat la violació de l’alto el foc quan les tropes israelianes els disparaven mentre intentaven tornar al nord, on era casa seva.

Tal com s’esperava, els primers 13 ostatges israelians dels 240 en mans del grup islamista palestí, tots dones i nens, han sigut alliberats i ja han arribat a Israel. Ja es coneixen totes les identitats del grup, que inclou nou dones adultes, la gran majoria àvies, tres nenes i un nen. Els quatre menors han sigut alliberats amb les seves mares. Després de sotmetre’s a una avaluació inicial, els 13 ostatges han sigut escortats per forces especials i el Shin Bet fins arribar a l’hospital on es retrobaran amb les seves famílies, que han sabut organitzar-se com una de les veus més fortes de la societat israeliana des de l’inici de la guerra.

Notícies relacionades

Per la seva banda, les Brigades Al-Qasam, braç armat de Hamàs, han començat la jornada celebrant una «treva humanitària» que permetrà l’«intercanvi de presoners». «Per cada presoner sionista s’alliberaran tres presoners palestins, entre ells dones i nens», van remarcar. Uns 39 presos palestins, que inclouen 24 dones i 15 adolescents, molts detinguts en contra de la legalitat internacional, han sigut transferits al centre de detenció d’Ofer a la Cisjordània ocupada, on les famílies reunides esperen ansiosament que tornin a casa. Els dos bàndols donen per acabada aquesta primera jornada de retrobament i alleujament als dos bàndols de la Línia Verda.

Hamàs també va confirmar que l’acord contempla l’entrada diària de 200 camions amb ajuda humanitària, aliments i medecines per distribuir per tota la Franja, inclòs el nord, així com la distribució diària de quatre camions amb combustible, vital per al subministrament elèctric de l’enclavament. El cessament del foc és un respir per al devastat enclavament, sumit en la pitjor catàstrofe humanitària de la seva història, on ja sumen més de 14.500 morts –més del 70% són nens i dones–, i més de 6.800 estan desapareguts sota la runa o els cadàvers tirats en carrers i carreteres, i per això la xifra de víctimes mortals podria ser més gran, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza.