Conflicte al Pròxim Orient

Israel irromp a l’hospital Al-Shifa i demana l’evacuació dels ciutadans del sud de Gaza

GAZA MINISTRY OF HEALTH / REUTERS

5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La bandera israeliana està cada vegada més present a la Franja de Gaza. Aquest dimecres les tropes israelianes han irromput amb tancs i tropes en el complex hospitalari d’Al-Shifa, el més gran de l’enclavament. Després de bombardejar una escola de les Nacions Unides a la ciutat de Gaza, els soldats israelians han confirmat la seva conquista clavant una preuada tela blava i blanca amb l’estrella de David a dalt de tot de l’edifici. Després de retratar-se en la cambra legislativa del Parlament, els reclutes han destrossat per complet la institució amb dècades d’història. A més, els residents de l’àrea sud-est de la Franja, la «zona segura» on Israel dirigeix els civils evacuats, han rebut fullets llançats des del cel demanant-los que abandonin les seves llars pels atacs imminents. Amb el nord arrasat, buidatge de gent i sota control israelià, l’Estat hebreu es prepara per aconseguir la totalitat de Gaza.

A l’interior de l’hospital Al-Shifa, el fum enfosquia encara més els seus passadissos plens. Un bombardeig israelià ha provocat danys en diverses àrees del centre mèdic, i ha forçat el personal mèdic a tornar a traslladar malalts i ferits a un lloc més protegit. Però la irrupció dels soldats i tancs israelians a l’hospital més gran de l’enclavament ve a confirmar el que s’ha comprovat en les últimes setmanes: que no hi ha un lloc segur a tot Gaza. Mentre bombardejava sense pietat l’hospital durant els últims dies, Israel insistia que, sota els milers de desplaçats i centenars de pacients, hi ha una base de la milícia palestina i que al suposat laberint de túnels i habitacions sota el centre mèdic hi hauria alguns dels 240 ostatges que els milicians van prendre en les comunitats frontereres del sud d’Israel el 7 d’octubre passat.

Després de la seva entrada a l’hospital, Israel no ha pogut confirmar aquests extrems, però en declaracions a la premsa el portaveu de l’Exèrcit, Daniel Hagari, ha informat que s’han trobat «municions, armes i equips militars» de Hamàs en una habitació del centre sanitari. «Tenim la prova que l’hospital estava sent utilitzat amb finalitats militars i terroristes, en contra del dret internacional», ha afegit. El Ministeri de Sanitat de Gaza, en mans de Hamàs, ha negat la veracitat de la troballa i el ministre d’Exteriors palestí ho ha posat en dubte. «L’Exèrcit és a l’hospital i ningú sap què estan fent o si portaven armes per després dir que les havien trobat dins del complex», ha manifestat en un comunicat.

Sense el vistiplau de Biden

Muhammad Abu Salmiya, director de l’hospital Al-Shifa, ha denunciat que el subministrament d’aigua, electricitat i oxigen mèdic estava completament tallat dins de les instal·lacions i que no podia comunicar-se amb els metges. «No podem arribar a la farmàcia per tractar els pacients perquè l’ocupació dispara a tot el que es mou; l’olor de mort flota per tot arreu», ha dit a Al Jazeera. Aliè al recordatori del president nord-americà, Joe Biden, que els «hospitals han de ser protegits», Israel es fa el desentès a les paraules del seu principal aliat. El portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, ha hagut de recordar aquest dimecres que Washington «no va donar el seu vistiplau a les operacions militars [israelians] al voltant de l’hospital». 

Després de bombardejar Gaza durant sis setmanes i sotmetre els seus 2,3 milions d’habitants a un setge total, les tropes israelianes han arribat a Al-Shifa amb subministraments mèdics, aliments per a nadons i incubadores. Al nord de l’enclavament, tots els hospitals estan fora de servei, ja que no disposen de combustible ni electricitat. La població de Gaza no vol aquestes ajudes. Després de perdre més d’11.000 conciutadans, entre els quals es compten uns 4.000 nens, només desitja un alto el foc. A més, les companyies de telecomunicacions a Gaza han anunciat que se’ls ha esgotat el combustible. Les xarxes de Paltel i Jawwal funcionen ara amb bateries, a les quals només els queden unes hores de servei. L’apagada és imminent. Sense gairebé energia, l’enclavament pot sumir-se encara més en la foscor. 

«No hi ha lloc a Gaza al qual no puguem arribar, no hi ha amagatalls, no hi ha refugi per als assassins de Hamàs», ha dit el primer ministre, Benjamin Netanyahu, durant una visita a una base d’entrenament de l’Exèrcit. «¿Recordeu quan ens van dir que no avancéssim cap a Gaza? Vam avançar. ¿Quan ens van dir que no arribéssim als afores de la ciutat de Gaza? Vam arribar fins a ells. Ens van dir que no entréssim a Shifa; vam entrar allà», ha recordat davant els soldats que es preparen per lluitar a l’enclavament. Un dels ministres del gabinet de guerra, Gideon Saar, ha dit als mitjans britànics que Israel acceptarà un alto el foc temporal a Gaza per facilitar l’alliberament dels ostatges retinguts per Hamàs, però no ha especificat quan.

Notícies relacionades

Precisament això és el que està intentant aconseguir Qatar. Els mediadors del país àrab estan negociant un acord entre Hamàs i Israel que inclogui l’alliberament d’uns 50 ostatges civils de Gaza a canvi d’un alto el foc de tres dies, segons ha dit a Reuters un funcionari informat sobre les negociacions. L’acord també implicaria que Israel alliberi algunes dones i nens palestins de les presons israelianes i augmentaria la quantitat d’ajuda humanitària permesa a Gaza. Els funcionaris han confirmat al mitjà britànic que el pacte ha sigut coordinat amb els Estats Units i Hamàs ha acceptat les línies generals, però Israel no.

Al seu torn, aquest dimecres el Consell de Seguretat de les Nacions Unides votarà un projecte de resolució que demana «pauses i corredors humanitaris urgents i prolongats en tota la Franja de Gaza durant un nombre suficient de dies per permetre l’accés de l’ajuda». Es tracta del cinquè intent d’aquesta institució de demanar una cosa similar. Per a la població de Gaza, sotmesa a la mort i l’èxode, la comunitat internacional no està fent prou per elles. Desenes de periodistes i treballadors humanitaris han sigut assassinats per les bombes israelianes, que també han arrasat amb milers de llars, escoles i negocis. Els ferits es compten a desenes de milers i la violència de l’agressió israeliana els impedeix donar l’adequada sepultura als seus morts.