Guerra a Ucraïna

HRW acusa Rússia de «crims de guerra» pels seus atacs contra més de 3.400 escoles a Ucraïna

HRW acusa Rússia de «crims de guerra» pels seus atacs contra més de 3.400 escoles a Ucraïna

SADAK SOUI / CONTACTO / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Des de l’inici de la invasió russa de gran escala d’Ucraïna fa gairebé 21 mesos, Rússia ha dut a terme atacs indiscriminats (principalment, atacs aeris, bombardejos d’artilleria i atacs amb coets) contra escoles que «no s’utilitzaven per a finalitats militars». És una de les principals conclusions d’un nou informe difós aquest dijous per Human Right Watch (HRW) sobre l’impacte de la guerra en l’educació de menors, una anàlisi en la qual també es reconeix, tot i que en molt menys mesura, l’ús per part d’Ucraïna de centres educatius per les tropes de Kíiv.

El document, que analitza principalment la situació a les regions de Kíiv, Txerníhiv, Khàrkiv i Mikolàiv, constata les devastadores conseqüències de la guerra per a l’accés a l’educació dels nens ucraïnesos. Una realitat que també suposa un embargament sobre el futur d’aquests nens, ja que la repercussió psicològica i la devastació provocada a les infraestructures «requerirà grans recursos i temps». 

Els números esgrimits per HRW són demolidors. «El Govern ucraïnès va informar que des de febrer del 2022 fins a l’octubre del 2023 3.428 instal·lacions educatives havien resultat perjudicades i 365 destruïdes», afirma l’organisme, que a més assenyala que si bé Ucraïna ha fet esforços per minimitzar l’impacte en aquests nens, no hi ha constància que Rússia hagi actuat en aquesta direcció. 

Crims de guerra

Amb aquest preàmbul, HRW atribueix principalment a Moscou la responsabilitat pels danys infligits. S’ha utilitzat «amb freqüència» «escoles i escoles bressol per acampar els soldats» i estacionar «vehicles militars i altres equips als patis de les escoles», puntualitza l’organisme.

«En alguns casos –continua l’organització no governamental–, els van utilitzar com a instal·lacions mèdiques o per detenir civils», i fins i tot van incendiar i van saquejar aquestes estructures. Amb això, es van produir restes d’«ordinadors, televisors, pissarres electròniques i altres equips escolars, així com sistemes de calefacció», tant durant l’ocupació com en el moment de la retirada [de les tropes russes de zones represes pels ucraïnesos]». 

Són «crims de guerres», assevera HRW, al posar també com a exemple el cas d’una escola a Borodianka que els russos van utilitzar com a posició per disparar contra els ucraïnesos. En la seva visita al lloc, els investigadors de HRW van veure els «greus danys causats» allà «pel foc de resposta ucraïnès, inclosos dos impactes directes», així com grafitis antiucraïnesos i fins i tot una bandera amb una esvàstica nazi. 

Reconstrucció lenta

«Tornar a l’escola va ser extremadament pertorbador. Era impossible contenir les llàgrimes. El que ells [les forces russes] van deixar enrere quan van marxar va ser horrible. En un habitació hi havia sang a les parets», va explicar la directora del centre, Inna Romaniuk, a HRW. L’organisme també reconeix «en molt pocs casos escoles que estaven sent utilitzades per les forces ucraïneses, fet que les hauria convertit en objectius militars legítims», tal com estableix el dret internacional humanitari (DIH).

Notícies relacionades

Arran d’aquest raonament, l’organització ha recalcat el greu impacte negatiu per al benestar dels nens, també per a la seva salut mental. «La majoria dels pares han informat de símptomes d’estrès en els seus fills, com ara deteriorament de la qualitat i durada del son, problemes de concentració i dificultats de comunicació», diu l’organització al citar una enquesta realitzada pel grup ucraïnès Cedos amb la fundació SavED i la Fundació Internacional Renaissance entre desembre del 2022 i gener del 2023.

I el futur també s’anuncia dur, tot i que la situació és bastant dispar segons la zona del país. A l’àrea de Kíiv, per exemple, «el Ministeri d’Educació i Ciència d’Ucraïna va informar el gener del 2023 que s’estaven restaurant 87 instal·lacions educatives destruïdes (o el 71% del total)», remarca HRW. En canvi, a Khàrkiv, la reconstrucció d’escoles fetes malbé ha sigut «molt més lenta a causa de la prolongada ocupació russa i les hostilitats en curs». Per aquesta raó «el gener del 2023 només s’havien reparat 13 de les 296 escoles afectades».