Setge legal a l’expresident

La tensió esclata en el testimoni de Trump en el seu judici a Nova York

La tensió esclata en el testimoni de Trump en el seu judici a Nova York

BRENDAN MCDERMID / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’explosiva atmosfera que envolta Donald Trump està esclatant aquest dilluns així que l’expresident i favorit republicà per al 2024 s’asseu a l’estrada per testificar en el judici civil a Nova York, en el qual l’empresari i la seva companyia estan acusats de frau.

En la primera hora de la tensa sessió el magistrat que presideix el procés, Arthur Engoron, ha instat el president a contestar amb concisió les preguntes de la fiscalia en lloc d’oferir «discursos» i ha recordat: «Això no és un míting polític, és un tribunal». La tibantor s’ha continuat intensificant fins que el magistrat ha advertit als advocats de Trump que continguessin el seu client o ho faria ell, amenaçant d’«excusar-lo» de l’estrada i de treure «conclusions negatives» de l’ocorregut i de la seva actitud.

Tot i que després d’una pausa l’expresident ha tornat a testificar, la tensió i el malestar del jutge no han desaparegut, ni les desviacions de Trump sobre les preguntes. I en aquesta segona part de la sessió, Trump ha arribat a llançar-se contra el jutge i la fiscal general de Nova York, Letitia James, que ha preparat aquest cas, un que és vital per a Trump, que enfronta 91 càrrecs en quatre casos penals més, ja que va al fons de la imatge d’empresari d’èxit sobre la qual ha basat tant la seva carrera en els negocis com en la política.

 

Atacs a jutge i fiscal

«Va dictaminar contra mi sense saber res de mi», ha dit Trump des de l’estrada sobre Engoron, el jutge que ja al setembre va donar per provat que Trump i la seva organització van cometre frau a l’inflar les avaluacions dels seus actius i propietats per aconseguir condicions avantatjoses de bancs i companyies d’assegurances, i que ara n’ha de determinar el càstig. La fiscalia busca 250 milions de dòlars i que perdi la llicència per no fer mai més negocis a l’estat (Engoron ja va dictaminar el veto per a algunes de les empreses, però aquesta decisió està sota apel·lació).

«El frau l’ha comès el tribunal», ha dit també Trump, que ha parlat de si mateix en tercera persona definint-se com «el president dels EUA que va fer un gran treball». «És una cosa terrible el que ha fet», ha etzibat el jutge. «Es va creure aquesta operativa política allà enrere (amb referència a James, asseguda a la sala) i és una desgràcia».

Trump havia arribat amb el seu habitual esperit combatiu a la sessió d’aquest dilluns al Tribunal del Comtat de Nova York al baix Manhattan, que des del primer dia ha tractat com un acte de campanya, acudint-hi amb freqüència (tot i que no està obligat a fer-ho) i fent nombroses declaracions a la premsa abans i després de les vistes i a les pauses. Aquest dilluns, a l’arribar, ha tornat a insistir davant la premsa que es tracta d’«una persecució política» posada en marxa per una fiscal a la qual acusa de «racista» (James és negra). Ha parlat també com sol fer d’aquest cas com una mostra de suposada «interferència electoral» ara que és candidat.

Quan s’ha assegut a l’estrada, i sota preguntes del fiscal Kevin Wallace, Trump ha començat a oferir llargues respostes que divergien del nucli de les preguntes, davant la qual cosa el jutge l’ha reprès diverses vegades instant-lo a centrar-se en l’interrogant. L’expresident també ha dit en un altre moment que es tracta d’un «judici molt injust» i ha arribat a vaticinar que Engoron dictarà sentència en contra.

El magistrat, que en aquest procés ja li ha imposat una ordre de silenci per mirar d’evitar que segueixi en xarxes socials i discursos atacant personal del jutjat i l’ha multat amb 15.000 dòlars per violar aquesta ordre en almenys tres ocasions, en un altre moment li ha dit: «Pot atacar-me a mi, pot fer el que vulgui, però respongui la pregunta».

 

Una estratègia arriscada

Alguns analistes opinen que part de l’estratègia que està desplegant Trump aquest dilluns pot passar per intentar treure de polleguera el jutge per poder utilitzar després qualsevol instant en què Engoron perdi els nervis en una potencial apel·lació. De moment, en qualsevol cas, el seu testimoni pot estar jugant en contra seu.

La setmana passada dos dels seus fills, Donald Trump Jr. i Eric, ja van passar per l’estrada. El primer va apel·lar repetidament a no recordar detalls sobre les valoracions fraudulentes dels béns que es van presentar a bancs i companyies d’assegurances. El segon, mentrestant, va intentar minimitzar el pes d’aquestes avaluacions i culpar l’empresa externa que s’encarregava de la comptabilitat, Mazars, i fins i tot els bancs i companyies d’assegurances, assegurant que eren ells els que havien de fer les seves pròpies estimacions del valor.

Aquest dilluns Trump ha apuntat lleugerament als mateixos arguments que Eric, i ha assegurat que la defensa cridarà banquers. També, no obstant, ha donat múltiples respostes que apunten que ell va ajudar a preparar els documents, o els va aprovar.

Trump ha reconegut, per exemple, que va parlar de les declaracions amb Allen Weisselberg, conseller financer de l’Organització Trump, i que va fer suggeriments. També ha admès que va decidir rebaixar el valor d’una de les seves propietats a l’estat de Nova York i que va estar involucrat en les estimacions sobre una altra propietat d’un club de golf a Aberdeen (Escòcia) i que no va intervenir en una sobre Mar-a-Lago, el seu club privat a Florida, malgrat pensar que estava sent infravalorada.

 

Notícies relacionades