Escalada bèl·lica

El Govern israelià es desmarca de les paraules d’un ministre sobre l’ús d’una «bomba nuclear» a Gaza

El Govern israelià es desmarca de les paraules d’un ministre sobre l’ús d’una «bomba nuclear» a Gaza
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’oficina del primer ministre israelià s’ha desmarcat de les declaracions del ministre de Patrimoni, l’ultradretà i ultraortodox Amihai Eliyahu, que ha assegurat aquest diumenge que el Govern contempla com a «opció» el llançament d’una «bomba nuclear» sobre la Franja de Gaza.

«Les declaracions del ministre Amihai Eliyahu no es corresponen amb la realitat. Israel i les Forces de Defensa estan operant d’acord amb els més alts estàndards del Dret Internacional per evitar fer mal a innocents», ha indicat a la xarxa social X.

El ministre de Seguretat Nacional d’Israel, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, ha assegurat aquest diumenge a l’esmentada xarxa social que ha parlat amb Eliyahu, que li ha assegurat que «les seves paraules van ser dites com una metàfora».

«Està clar per a tots nosaltres que l’organització Hamàs ha de ser destruïda i esborrada i està clar que farem tot el possible per tornar les persones segrestades a les seves llars», ha indicat Ben Gvir a l’esmentada xarxa social.

Les reaccions no han trigat a arribar. El líder de l’oposició israeliana Yair Lapid ha demanat la dimissió d’Eliyahu, afirmant que amb les seves paraules «ha perjudicat les famílies dels segrestats», així com «la societat civil» i l’«estatus internacional» d’Israel.

Suspès

Poc després, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que ha suspès Eliyahu de «forma indefinida» de les pròximes reunions dins del govern, si bé de moment es manté al lloc, ha recollit el diari ‘The Times of Israel’.

Eliyahu, que no forma part del gabinet d’emergència creat per a la presa de decisions respecte a les operacions militars a la Franja de Gaza, ha fet les esmentades declaracions en una entrevista amb la ràdio ortodoxa Kol Berama.

Notícies relacionades

El ministre també s’ha mostrat partidari de l’annexió del territori de Gaza per construir assentaments i de negar l’ajuda humanitària a la població a l’enclavament palestí. «No hi ha civils que no hi estiguin involucrats», ha asseverat.

Eliyahu ja va encendre la polèmica fa menys de tres dies després de publicar un comentari en el seu perfil de Facebook en què qualificava de «delecti per als ulls» els bombardejos israelians sobre Gaza i les operacions militars a Cisjordània.