Netanyahu afirma que la guerra de Gaza serà «llarga i difícil» i que ha entrat en una «nova fase»

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
France Presse

La guerra contra Hamàs ha entrat en una «nova fase» i la ciutat de Gaza és ara un «camp de batalla», va advertir dissabte Israel, que bombardeja dia i nit el territori palestí i entaula batalles terrestres contra els milicians del moviment islamista. Per la seva banda, el braç militar de Hamàs va proposar intercanviar els ostatges que va segrestar en el seu atac del 7 d’octubre contra Israel per l’alliberament de tots els presos palestins en presons israelianes.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va afirmar que la guerra serà «llarga i difícil», en uns moments que les seves tropes prossegueixen les operacions a la Franja de Gaza després d’una nit d’intensos bombardejos i combats.

«Des de divendres a la nit, una força combinada de tancs, enginyers i infanteria opera en el terreny al nord de la Franja de Gaza», va indicar un comunicat castrense israelià dissabte a la nit.

2,4 milions de persones

L’assetjat territori de 362 km2, on malviuen 2,4 milions d’habitants privats de tot, està des de divendres pràcticament aïllat del món pel tall de la majoria de les telecomunicacions i d’internet. «Entrem en una nova fase de la guerra. Ahir, el terra va tremolar a Gaza», va afirmar el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant.

«Vam atacar en la superfície i sota terra, vam atacar els terroristes en tots els àmbits, a tot arreu», va continuar. Hamàs va reportar d’enfrontaments entre els seus combatents i soldats israelians que van fer incursions a Beit Hanun, al nord de la Franja, i Al-Bureij, al centre.

L’Exèrcit israelià va advertir dissabte que considera tota la zona de Ciutat de Gaza com un «camp de batalla» i va instar la població a «evacuar immediatament» la localitat i marxar cap al sud de la Franja.

Incursió militar

L’Exèrcit va iniciar la seva campanya de bombardejos el 7 d’octubre, en represàlia per la inèdita ofensiva dels milicians de Hamàs que va deixar uns 1.400 morts, entre els quals 300 militars i la resta civils de totes les edats, segons les autoritats israelianes.

El ministeri de Salut de Hamàs, que governa Gaza, va afirmar en l’últim balanç de dissabte que 7.703 persones, principalment civils, van morir en els bombardejos israelians i que 3.500 són nens.

Nacions Unides va advertir que una incursió militar terrestre a gran escala per part d’Israel podria provocar «més milers de civils morts».

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va criticar durament aquesta «escalada sense precedents» dels bombardejos i va instar a un alto el foc «immediat».

Intercanvi d’ostatges

Els milicians de Hamàs van capturar en la seva incursió del 7 d’octubre unes 230 persones, que el moviment islamista va proposar intercanviar per tots els presos palestins que hi ha en presons israelianes.

«El preu a pagar per la gran quantitat d’ostatges enemics a les nostres mans és buidar les presons (israelianes) de tots els presos palestins», va declarar Abu Odeida, portaveu de les Brigades Ezedin al-Qassam, el braç armat de Hamàs.

Després dels últims bombardejos israelians i «una nit d’immensa angoixa», les famílies dels ostatges, majoritàriament israelians, van dir estar «preocupades» per la seva sort i van exigir explicacions al Govern.

Notícies relacionades

Netanyahu va acceptar rebre’ls i va afirmar que està disposat a examinar «totes les opcions» per alliberar les persones segrestades i traslladades a Gaza, sense precisar més.

El braç armat del moviment islamista va afirmar dijous que «gairebé 50» ostatges havien mort en els bombardejos israelians des del 7 d’octubre. AFP no va poder verificar aquesta dada.