Guerra a Gaza

Israel assegura que no donarà visats a representants de l’ONU mentre redobla les crítiques contra Guterres

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les autoritats d’Israel han anunciat aquest dimecres que denegaran l’entrega de visats a representants de les Nacions Unides després de les últimes declaracions del secretari general de l’organisme, António Guterres, que va dir dimarts que els «horribles» atacs executats el 7 d’octubre pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) «no van sorgir del no-res», paraules durament criticades des de Tel Aviv.

 «A causa de les seves paraules, no donarem visats als representants de l’ONU», ha dit el representant permanent d’Israel davant l’organisme, Gilad Erdan, que ha confirmat que aquesta decisió ha sigut ja adoptada en el cas del secretari general adjunt d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Martin Griffiths. «Ja hem rebutjat un visat per al secretari general adjunt d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Martin Griffiths», ha manifestat en declaracions l’emissora Army Radio. «Ha arribat el moment d’ensenyar-los una lliçó», ha recalcat Erdan, que durant la jornada de dimarts va reclamar la dimissió de Guterres.

 Així, Erdan va destacar que no hi ha «justificació» possible ni es pot mostrar «comprensió» cap a «les accions més terribles contra els ciutadans d’Israel», tenint en compte que els atacs, que van deixar prop de 1.400 morts i més de 220 segrestats de nacionalitat israeliana, van ser perpetrats per «una organització declarada terrorista».

«En quin món viu»

A les crítiques s’hi va sumar el ministre d’Exteriors israelià, Eli Cohen, que va preguntar a Guterres «en quin món viu» i va afirmar que Israel no només té «el dret a defensar-se», sinó també un «deure», ja que sent que està lliurant una guerra en nom del «món lliure». Posteriorment, va anunciar que no es reunirà amb Guterres com a gest de protesta.

Guterres va indicar davant el Consell de Seguretat de l’ONU que els «horribles» atacs «no van sorgir del no-res», ja que «el poble palestí ha estat sotmès a 56 anys d’asfixiant ocupació», en un context en el qual «les seves esperances d’aconseguir una solució política s’esvaeixen».

Notícies relacionades

Després d’això i davant l’onada de crítiques des d’Israel, ha publicat un missatge al seu compte a la xarxa social X, anteriorment coneguda com a Twitter, en el qual ha remarcat que «les injustícies contra el poble palestí no poden justificar els horribles atacs de Hamàs», si bé ha insistit que «aquests horripilants atacs no poden justificar un càstig col·lectiu contra el poble palestí».

Per la seva banda, el Ministeri d’Exteriors palestí ha manifestat que les crítiques israelianes contra Guterres són «una extensió de la falta de respecte» de les autoritats israelianes davant l’organisme internacional. Així mateix, ha indicat que la postura de les autoritats israelianes és «injustificada» i «premeditada». En aquest sentit, ha ressenyat que es tracta d’«un nou intent israelià de neutralitzar el paper del secretari general en la seva capacitat jurídica, així com la seva postura en relació amb el dret internacional i la carta de les Nacions Unides», i ha destacat que el seu rol i els seus representants «són ben coneguts per treballar per aturar la guerra oberta i destructiva d’ocupació».