Conflicte arabo-israelià

L’ONU alerta que cessarà l’activitat als hospitals de Gaza per falta de carburant

L’ONU alerta que cessarà l’activitat als hospitals de Gaza per falta de carburant

Ali Mohmoud / AP

1
Es llegeix en minuts
France Presse

L’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) ha advertit que dimecres a la nit es veurà obligada a cessar les seves operacions a la Franja de Gaza a causa de la falta de carburant. «Si no obtenim combustible urgentment, ens veurem obligats a aturar les nostres operacions a la Franja de Gaza», va alertar dimarts l’agència a la plataforma X (antic Twitter), el 19è dia de guerra entre Israel i el moviment islamista palestí Hamàs a la Franja de Gaza. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) també ha alertat que sis hospitals de la Franja han tancat per falta de carburant.

Les organitzacions d’ajuda humanitària han donat la veu d’alarma davant la falta de combustible en aquest exigu territori de 362 quilòmetres quadrats, on s’aglomeren més de dos milions de persones. El combustible és clau per alimentar serveis vitals com els hospitals, que depenen de generadors. «El temps s’acaba. Necessitem combustible de manera urgent», ha dit Juliette Touma, la directora de comunicació de la UNRWA, a AFP.

«Setge total»

Notícies relacionades

Israel va imposar un «setge total» a la Franja de Gaza des del 9 d’octubre, en resposta als atacs de Hamàs al seu territori. Un primer comboi d’ajuda humanitària va entrar dissabte a Gaza, des del pas de Rafah, a la frontera amb Egipte. No obstant, no va incloure combustible.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va advertir que l’ajuda no era suficient i amb prou feines representava «una gota en un oceà de necessitats». «Sense combustible, l’ajuda no es podrà entregar, els hospitals no tindran electricitat i l’aigua potable no es podrà purificar ni bombar», va criticar davant el Consell de Seguretat.