Guerra al Pròxim Orient

L’ONU ultima el pla per portar 20 camions d’ajuda a Gaza, però avisa que són insuficients

L’ONU ultima el pla per portar 20 camions d’ajuda a Gaza, però avisa que són insuficients

KHALED ELFIQI / EFE

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

António Guterres, el secretari general de l’ONU, té previst desplaçar-se aquest divendres fins al pas de Rafah, l’únic punt fronterer al sud de la Franja de Gaza. El lloc no és casual. Per allà és on s’espera que entrin els camions amb ajuda humanitària que s’han anat emmagatzemant a la ciutat egípcia d’Al-Arish i que la població de Gaza necessita desesperadament. L’anunci de l’operació, fruit d’un acord amb Israel i el Govern de l’egipci Abdel Fattah al-Sisi, i que, si es porta a terme, s’iniciarà com a molt aviat aquest divendres, és el primer gest de distensió des de l’esclat de l’actual guerra palestino-israeliana.

El gest, fins i tot sent una bona notícia, és també de moment només una gota enmig d’un oceà. De fet, 20 camions amb ajuda humanitària són els que es preveu que travessin aquesta frontera, segons va avançar el president nord-americà, Joe Biden. Però Gaza en necessita almenys 100 de diaris en aquests moments, segons ha explicat el cap d’ajuda humanitària de l’ONU, Martin Griffiths.

En aquestes circumstàncies, el mateix Guterres ha deixat clar que considera aquesta ajuda insuficient. «El que es necessita no és una petita operació [per entregar menjar i medicaments a Gaza], sinó un esforç durador [...]. Els equips d’ajuda humanitària han de poder introduir ajuda i han de poder distribuir-la de manera segura», ha puntualitzat el secretari general de l’ONU durant una roda de premsa al Caire celebrada aquest dijous juntament amb l’egipci Al-Sisi, a qui Guterres va agrair la col·laboració.

A Gaza, «s’estan propagant les malalties, els subministraments s’estan esgotant, la gent està morint», ha remarcat. Els palestins tenen «queixes legítimes i profundes després de 56 anys d’ocupació», ha afegit Guterres. No obstant, tot això «no justifica atacs terroristes [contra Israel]», ha matisat, en una trobada en la qual també s’ha anunciat que dissabte el Caire celebrarà una cimera internacional sobre la crisi de Gaza que comptarà amb la presència de Guterres, així com el president en funcions d’Espanya, Pedro Sánchez, i el responsable de política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell.

Incògnites

Les condicions de la missió humanitària no estan del tot clares ni són obertament públiques. D’acord amb una informació de Reuters, Egipte va començar ja aquest dijous a reparar la carretera que condueix al pas fronterer de Rafah, que connecta la península del Sinaí amb la Franja de Gaza i que estava danyat. A més, una altra font del Programa Mundial d’Aliments (PMA) va explicar a EL PERIÓDICO que els subministraments entraran a Gaza gràcies a una operació coordinada entre diferents organitzacions internacionals i actors locals. 

El pla és que «la Mitja Lluna Roja egípcia ajudi a transportar els subministraments alimentaris a través de la frontera, on hauran de ser inspeccionats i entregats al nostre personal [del PMA] a Gaza», va explicar la font. «Però el personal del PMA i tots els treballadors humanitaris no creuaran per ara [el pas de Rafah, cap a Gaza], només [està previst que ho facin] els xòfers [dels camions humanitaris]», va afegir el funcionari de l’ONU al remarcar que no s’exclou que sorgeixin imprevistos. «Com se sap, tot és molt fluid», va afirmar. 

L’ajuda ha sigut donada per diverses entitats i països –entre ells, Jordània, Turquia i els Emirats Àrabs– i ha arribat a Egipte per l’aeroport d’Al-Arish, que normalment utilitzen els palestins per als seus viatges a la Meca en ocasió del pelegrinatge del Hajj. D’allà van ser traslladats en uns 100 camions a menys d’un quilòmetre de la frontera amb Gaza. Entre el material humanitari: tendes de campanya, mantes, medicaments quirúrgics i de traumatologia, productes d’higiene femenina, aigua embotellada, 22 tones d’aliments i gasolina. Un bé, aquest, fonamental a Gaza ja que allà sense ell no poden funcionar la planta de dessalinització ni les estacions de bombatge d’aigua.

Catàstrofe

Notícies relacionades

La llista de necessitats de la població de Gaza és enorme i l’amenaça és la d’una catàstrofe humanitària, en paraules de la mateixa ONU. Només quant a situació alimentària, a gran part de les botigues d’aliments de Gaza només els queda menys d’una setmana de subministraments, algunes fins i tot han sigut tocades pels bombardejos i les existències d’aliments bàsics del PMA només són suficients per a dues setmanes i són en llocs de difícil accés.

A més d’això, escasseja l’aigua i les persones han començat a consumir aigua insalubra extreta de pous agrícoles. De la mateixa manera, els hospitals estan a punt del col·lapse i la població sobreviu sota un tall total de l’electricitat des de l’11 d’octubre, segons l’últim informe d’OCHA, l’agència de l’ONU per als Assumptes Humanitaris. En aquest escenari, les incògnites sobre la iniciativa són infinites, més encara quan el mateix president nord-americà, Biden, ha dit que l’acord va ser pactat amb Egipte i Israel però se suspendrà si Hamàs intercepta els carregaments.