Pròxim Orient

La ironia del còmic egipci Bassem Youssef sobre el conflicte Israel-Gaza: «Aplaudeixo Israel per advertir els civils abans de bombardejar-los, ¡que bonic!»

La ironia del còmic egipci Bassem Youssef sobre el conflicte Israel-Gaza: «Aplaudeixo Israel per advertir els civils abans de bombardejar-los, ¡que bonic!»

CAPTURA VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comediant egipci Bassem Youssef ha causat un gran impacte a les xarxes socials després d’aparèixer al programa del presentador britànic Piers Morgan, ‘Piers Morgan uncensored’, pel to sarcàstic amb què es va pronunciar sobre el tracte rebut pels palestins en el conflicte armat que mantenen amb Israel i si la decisió d’Israel de bombardejar Gaza en un intent de desfer-se de Hamàs està justificada i proporcionada després dels atacs palestins del 7 d’octubre.

L’artista va afirmar que els combatents de Hamàs haurien de ser erradicats, però alhora es va preguntar per què es mata gent a Cisjordània, on no hi ha presència de Hamàs. «Quina excusa hi ha per matar gent allà?» va dir. «Hamàs és la font de tots els mals. Imaginem un món sense Hamàs. Anomenem aquest món ‘Cisjordània’. 37 nens palestins van ser assassinats», va recordar.

Youssef va recórrer a l’humor al detallar que la família de la seva dona viu a Gaza, de manera que disposa de molta informació sobre la situació a la Franja: «En els últims tres dies, no hem pogut parlar amb ells. S’ha perdut la comunicació i no sabem com els va, ¡però ja hi estem acostumats!».

I en aquest punt s’eleva el nivell de sarcasme per referir-se als palestins i a l’atac que estan patint. «És una cosa molt repetitiva. Hi estem acostumats... És com si aquests palestins fossin molt dramàtics, ‘oh, Israel ens està matant’. Però mai moren. Sempre tornen. Són molt difícils de matar», asseverava. «Ho sé perquè estic casat amb un. Ho vaig intentar moltes vegades, però no vaig poder matar», afegia irònic. «Vaig mirar d’arribar a ella moltes vegades, però ella utilitza els nostres fills com a escuts humans. Mai puc eliminar-la», afegia.

Rèplica a Shapiro

En les seves intervencions, Youssef va tenir temps de mostrar la seva discrepància amb el conegut opinant nord-americà Ben Shapiro, que justifica la defensa d’Israel i que en aquest mateix programa havia dit que «la única solució a la guerra és que Israel s’annexioni Gaza i mati tanta gent com sigui possible perquè el que està passant no torni a passar». «Fins ara, més de 3.500 persones han sigut assassinades. ¿Quantes persones més necessitem matar perquè Ben Shapiro sigui feliç?», va ser la rèplica de Youssef.

Notícies relacionades

El còmic també va aprofitar per deixar en evidència l’actuació de l’Exèrcit israelià: «Aplaudeixo Israel per fer una cosa que cap força militar al món fa. Adverteix els civils abans de bombardejar-los, ¡és tan bonic!». «Vaig preguntar a la família de la meva dona si Hamàs els va obligar a quedar-se a casa per poder ser bombardejats i utilitzats com a escut humà i ho van negar», va prosseguir.

A la pregunta de què faria ell si fos israelià va afirmar que «mataria tanta gent com pogués perquè el món em permet fer-ho».