Israel insinua que la invasió terrestre de Gaza és imminent

SAID KHATIB / AFP

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El compte enrere per a la invasió terrestre de Gaza sembla més a prop d’esgotar-se. O això indica l’arenga del ministre de Defensa d’Israel, Yoav Gallant, aquest dijous, a les tropes israelianes desplegades a la frontera. «Ara veieu Gaza des de la distància, però aviat la veureu des de dins», ha dit als milers de soldats concentrats des de fa dies a l’àrea declarada zona militar. «L’ordre vindrà», els ha promès. Mentrestant, els líders mundials continuen desfilant per Israel. Aquest matí ha sigut el torn de Rishi Sunak. «Vull que sàpiguen que el Regne Unit i jo estem amb vostès», ha dit el primer ministre britànic a la seva arribada a l’aeroport de Tel Aviv. Els Estats Units continuen desplegant el seu suport incondicional a Israel al succeir-se de manera pràcticament diària les visites dels seus representants, com els governadors de Nova York i Califòrnia.

«Soc responsable del sistema de defensa d’Israel; he sigut responsable d’ell durant les últimes dues setmanes, fins i tot durant els difícils esdeveniments que hem experimentat, i tinc la tasca de portar-nos a la victòria», ha declarat Gallant al sud d’Israel. «Serem precisos i contundents, i seguirem endavant fins a complir la nostra missió», ha dit l’exoficial militar. Els seus comentaris suggereixen que la tan imminent invasió terrestre es podria produir d’un moment a l’altre. També el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s’ha reunit amb la brigada d’elit Golani, una de les més antigues de l’Exèrcit d’Israel, en una zona pròxima a Gaza. Aquests soldats «han lluitat com lleons i lluitaran com lleons, guanyarem amb tota la nostra força», ha dit el líder del Likud. «Tot el poble d’Israel està amb vosaltres i donarem durs cops als nostres enemics per aconseguir la victòria. ¡A la victòria!», ha celebrat.

Mentre el país, i gran part del món, espera indicis sobre els plans d’Israel en la següent etapa de la seva guerra contra Hamàs, especialment ara que el president nord-americà Joe Biden li ha mostrat el seu suport, el gabinet de seguretat s’ha tornat a reunir. Aquest és el grup de persones que han d’aprovar la incursió terrestre, però, en les seves múltiples reunions al llarg del conflicte que ja suma 13 dies, encara no ho ha fet. Per la seva banda, l’Exèrcit israelià ha reportat que almenys 306 soldats han sigut assassinats des del 7 d’octubre, i que 203 famílies han sigut informades sobre els seus éssers estimats captius a Gaza. També ha anunciat que encara es troben amb infiltrats de Hamàs en territori israelià.

4.000 morts

Mentrestant, a la Franja de Gaza, els 2,3 milions de ciutadans, continuen patint els bombardejos continus. Unes 4.122 persones han sigut assassinades a l’enclavament, entre les quals es compten 1.590 nens. A més, les organitzacions sobre el terreny han denunciat els assassinats de periodistes i de personal mèdic, cosa que dificulta que els 13.420 ferits puguin sobreviure i impedir que les notícies sobre Gaza traspassin les seves castigades fronteres. Gairebé un milió de persones, unes 915.000, han sigut desplaçades de les seves llars i moltes d’elles no tenen més remei que buscar refugi als carrers perquè les escoles de les Nacions Unides estan al màxim de capacitat. També entorn de 28.200 unitats residencials han sigut completament destruïdes.

Notícies relacionades

Arreu del món, tant a la regió del Pròxim Orient com a Occident, es continuen succeint les protestes massives en suport als palestins. Milers de persones entorn del globus exigeixen a Israel aturar el bombardeig de l’assetjat enclavament. Després de reunir-se a Israel amb Netanyahu i el president Isaac Herzog, Sunak ha viatjat fins a l’Aràbia Saudita. A Riad, s’ha trobat amb el príncep hereu saudita i primer ministre, Mohammed bin Salman. «Treballarem junts per garantir l’estabilitat regional i evitar una perillosa escalada», ha assegurat el líder britànic. Al llarg el dia, s’ha intensificat el foc transfronterer entre Israel i el Líban. Els experts adverteixen que hi podria haver una escalada més gran, mentre el món manté la seva mirada fixa a Gaza. També a la Cisjordània ocupada, almenys 64 palestins han sigut assassinats en enfrontaments amb els soldats o els colons des de l’inici de la guerra.

L’AP a Gaza

«La mort de civils és una tragèdia, i s’han perdut massa vides després de l’acte de terror de Hamàs», ha dit Sunak en un comunicat abans de viatjar. Durant els pròxims dies continuaran succeint-se les visites de representants diplomàtics a Israel. Com van fer els Estats Units amb el seu secretari d’Estat, Antony Blinken, es preveu que el ministre britànic d’Exteriors, James Cleverly, viatgi a Egipte, Turquia i Qatar en els pròxims dies. El líder de l’oposició, Yair Lapid, ha dit que la millor solució per a una Franja de Gaza posterior a Hamàs seria tornar l’enclavament costaner al control de l’Autoritat Palestina. «No és ideal, i si em preguntes quina hauria de ser l’estratègia de sortida, hauria de ser ajudar la comunitat internacional a ajudar [l’Autoritat Palestina a prendre’n el control]», ha afirmat en roda de premsa a Tel Aviv.