Bèlgica

La policia belga mata d’un tret un sospitós de l’atemptat de Brussel·les

La ministra de l’Interior, Annelies Verlinden, va confirmar l’acció policial, tot i que el sospitós encara no ha sigut identificat formalment

Aquest és l’autor de l’atemptat terrorista de Brussel·les

Dos suecs, morts en un atac terrorista al centre de Brussel·les

El partit Bèlgica-Suècia, suspès per l’assassinat de dos suecs a Brussel·les

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de tota una nit de recerca, la policia belga ha «neutralitzat» a primera hora d’aquest dimarts el suposat autor de l’atemptat terrorista d’aquest dilluns a Brussel·les en què van morir dues persones de nacionalitat sueca i una tercera va resultar ferida. El presumpte atacant, identificat com a Abdesalem L, de 45 anys i d’origen tunisià, ha sigut abatut d’un tret al pit en el marc d’una operació policial desenvolupada al barri de Schaerbeek i ha mort després de diversos intents de reanimació a les 9.40 del matí. El centre de crisis, no obstant, manté el nivell d’alerta màxima al país i les autoritats en busquen possibles còmplices.

L’operació policial, batejada amb el nom de La Gàbia de l’Os, s’ha produït arran d’una denúncia alertant que una persona que es corresponia amb la identitat de l’atacant es trobava en un cafè de Schaerbeek, molt a prop del centre de la capital, on va tenir lloc dilluns a la tarda l’atac. El presumpte terrorista vivia en un edifici del barri on una vintena d’apartaments han sigut registrats. Durant l’intent de detenció d’aquest dimarts s’ha produït un tiroteig i el sospitós ha rebut un tret al pit, i per això ha sigut traslladat en ambulància. Als voltants, la policia s’ha apoderat de l’arma automàtica utilitzada dilluns per cometre l’atemptat gihadista.

La caça d’Abdesalem va començar dilluns després d’un tiroteig al Boulverad d’Ypres cap a les set de la tarda, molt poc abans que comencés a l’Estadi Rei Balduí un partit de futbol entre la selecció de Bèlgica i la de Suècia. «Ahir a la tarda, cap a les 19.00 hores, un home va perseguir uns seguidors que havien pujat a un taxi i després va obrir foc contra aquestes persones, i fins i tot va arribar a perseguir-les dins d’un edifici. Van morir dues persones. Una és de nacionalitat sueca i l’altra és d’origen suec (pot tenir doble nacionalitat suïssa i sueca). També es troba a l’hospital una tercera persona, també de nacionalitat sueca. Tot seguit, l’agressor va fugir», explicava de matinada el fiscal general Frédéric van Leeuw

El tirador, vestit amb una jaqueta taronja fluorescent, va començar a disparar de forma indiscriminada al crit d’«Al·là és gran». Va fugir de la zona en una moto escúter i posteriorment va publicar diversos vídeos a les xarxes socials en què esmentava l’Estat Islàmic i deia actuar «per venjar els musulmans» després de la crema de l’Alcorà a Suècia. Segons la informació subministrada per les autoritats, el sospitós és un tunisià, de 45 anys, nascut l’1 de setembre de 1978. El novembre del 2019 va sol·licitar asil a Bèlgica tot i que la petició va ser rebutjada l’octubre del 2020. Des d’aleshores residiria de forma il·legal al país. Va ser donat de baixa oficialment del padró municipal el febrer del 2021 i per això no va poder ser localitzat per organitzar-ne la repatriació.

Conegut per la policia

El ministre de Justícia, Vincent van Quickenborne, ha confirmat que l’autor «era conegut» pels serveis de la policia «per tràfic d’éssers humans, residència il·legal i delictes contra la seguretat de l’Estat». El titular de Justícia belga també ha confirmat que un servei de policia estranger va informar Bèlgica l’any 2016 que el presumpte autor tenia un perfil radical i que era un candidat al gihad. Una informació, ha afegit Van Quickenborne, com «desenes d’altres que hi havia en l’època».

La premsa belga recull que el sospitós presumptament hauria amenaçat un resident d’un centre d’asil i que la persona amenaçada hauria denunciat davant la policia que l’home era conegut per fets terroristes a Tunísia. La informació seria falsa però l’òrgan responsable del dispositiu antiterrorista a Bèlgica tenia prevista una reunió aquest dimarts a compte de l’autor de l’atemptat. «No hi havia indicació d’una amenaça imminent», ha insistit el ministre.

Després de considerar-se la motivació terrorista de l’atac, la fiscalia federal es va fer càrrec dilluns de la investigació i l’OCAM, l’òrgan de coordinació de l’amenaça terrorista, va elevar del 2 al 4 el nivell de l’amenaça terrorista a la capital, el màxim nivell d’alerta, que significa que l’amenaça és «molt greu i imminent», i del 2 al 3 a la resta del país, cosa que significa que l’amenaça és «seriosa». El Centre de Crisis manté les mesures de seguretat, amb vigilància policial reforçada, i les autoritats en busquen possibles còmplices.

Notícies relacionades

«El terrorisme ataca indiscriminadament. Els terroristes mai aconseguiran els seus objectius, mai ens obligaran a cedir. El terrorisme mai ens derrotarà. La pau ens ha de guiar. Seguim units», ha dit de matinada el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo.

També el primer ministre de Suècia, Tobias Billström, ha demanat als ciutadans suecs que es troben a Bèlgica que extremin la vigilància. Precisament, els últims ciutadans suecs –700 dels 35.000 espectadors en total que hi havia– que es trobaven a l’Estadi Rei Balduí presenciant el partit de qualificació per a l’Eurocopa del 2024 van acabar de sortir cap a les quatre de la matinada de les instal·lacions esportives després d’una evacuació que va començar passada la mitjanit. El partit va arrencar perquè les autoritats van considerar que les persones estaven més segures dins de l’estadi tot i que finalment va ser suspès quan se n’havia jugat la primera part.