Macron adverteix del retorn del terrorisme islamista: «Tots els Estats europeus són vulnerables»

AFP

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El president francès, Emmanuel Macron, ha advertit aquest dimarts a Tirana (Albània) del «retorn del terrorisme islamista». «Tots els Estats europeus són vulnerables [...]. En les democràcies, sempre hi ha individus que en un moment donat estan disposats a cometre el pitjor», ha declarat el dirigent centrista durant la cimera UE-Balcans Occidentals. «Mai hi haurà en un Estat de dret el risc zero», ha afegit, després de l’atemptat de dilluns a Brussel·les, en el qual van morir dos aficionats suecs, i quatre dies després de l’assassinat per un jove gihadista del professor Dominique Bernard a Arràs, al nord de França. 

Macron ha fet aquestes declaracions després que li preguntessin en una roda de premsa sobre els possibles errors de les forces de seguretat en l’atac contra un institut públic a Arràs. Gairebé una setmana després de l’atac de Hamàs i la nova escalada en el conflicte palestino-israelià, aquest atemptat va comportar que França elevés al màxim el seu nivell d’alerta antiterrorista. La dreta republicana i la ultradreta de Marine Le Pen han criticat durament aquests últims dies l’Executiu macronista, ja que l’autor d’aquest atac estava fitxat i vigilat per radicalisme islàmic. I la policia l’havia interrogat la vigília que passés a l’acció.

Va jurar lleialtat a Estat Islàmic

Va jurar lleialtat a Estat IslàmicAbans de cometre aquest atroç assassinat, Mohammed M., de 20 anys i exalumne del centre, va jurar lleialtat a Estat Islàmic en un vídeo, han indicat aquest dimarts fonts pròximes a la investigació. En aquestes imatges, d’uns 30 segons i gravades poc abans de l’assassinat, aquest jove gihadista –nascut al Caucas rus, però que ha passat la major part de la seva vida al país veí– va expressar «el seu odi envers França, els francesos, la democràcia i l’educació de la qual es va beneficiar al nostre país», va indicar el fiscal de la República, Jean-François Ricard. 

En les imatges, també es va solidaritzar amb els musulmans de l’Iraq, Àsia i Palestina. Però no va fer cap menció directa a la guerra de Gaza i la nova escalada en el conflicte palestino-israelià, va precisar Ricard. La justícia imputarà aquest dimarts a la tarda el jove gihadista pel seu atac contra l’institut Gambetta, en el qual també van resultar ferits tres treballadors més del centre. També han de comparèixer davant dels magistrats dos presumptes còmplices: el seu germà petit, de 17 anys, que van arrestar a prop d’un altre institut, i un cosí. 

Temor de repercussions per la guerra a Gaza

Notícies relacionades

Temor de repercussions per la guerra a GazaDes del brutal atemptat de Hamàs el 7 d’octubre, les autoritats gal·les van detectar uns 200 actes antisemites a França, on viu la comunitat jueva més nombrosa a Europa (uns 600.000 integrants). Aquest ambient crispat també s’ha vist reflectit amb accions racistes contra persones musulmanes. El Govern francès tem que la guerra de Gaza tingui unes repercussions semblants a les de la segona intifada (el 2000). Per tant, ha multiplicat les reunions en matèria de seguretat i no para de comunicar sobre aquesta qüestió. 

En aquest escenari ja han tingut lloc diverses relliscades comunicatives per part dels dirigents francesos. Per exemple, el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va assegurar divendres que, «per desgràcia, hi ha un vincle» entre l’atemptat a Arràs i el conflicte palestino-israelià. De moment, no obstant, les proves apunten a una correlació molt més difusa del que va insinuar al principi Darmanin. El mateix Macron va dir aquell mateix dia que havien desmantellat un altre atemptat, a més del que va passar al nord de França. Però en realitat es referia a un home que van detenir per portar un ganivet a la butxaca. Uns fets que no van ser investigats per la fiscalia antiterrorista.