Seguretat de l’Estat

Interior incrementa la vigilància contra atemptats sense elevar l’alerta antiterrorista

Interior incrementa la vigilància contra atemptats sense elevar l’alerta antiterrorista

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de l’Interior ha decidit augmentar la vigilància i prevenció d’atemptats, però sense elevar el nivell d’alerta antiterrorista, que continua sent de 4 sobre 5. Les Forces de Seguretat de l’Estat hauran de desenvolupar mesures complementàries dins d’aquest esglaó, entre ells l’activació d’unitats especials i el reforç de dispositius de custòdia entorn de punts i infraestructures sensibles a tot Espanya.

La decisió d’incrementar la vigilància s’ha pres després que, en el matí d’aquest dimarts, hagi fet una reunió ordinària setmanal la taula de valoració de l’amenaça terrorista sota presidència del ministre Fernando Grande-Marlaska. En la reunió s’ha valorat la situació de seguretat a Espanya, influïda ara pel context internacional de tensió bèl·lica entre Israel i la milícia integrista palestina Hamàs.

Aquesta taula repassa factors i està en contacte amb totes les entitats implicades en la vigilància antiterrorista a Espanya. Després de la reunió, la Secretaria d’Estat de Seguretat està remetent a conselleries d’Interior autonòmiques, delegacions del Govern i òrgans de comandament de les Forces de Seguretat una ordre per a la implementació de les mesures.

En la reunió s’han assegut amb el ministre el seu secretari d’Estat, Rafael Pérez, el director general de Coordinació i Estudis d’Interior, José Antonio Rodríguez, i representants del CNI, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos, Ertzaintza, Centre d’Intel·ligència de les Forces Armades i Departament de Seguretat Nacional, integrat aquest últim en l’aparell de Moncloa.

Risc de notícies falses

Espanya està en nivell 4 d’alerta antiterrorista des del 2015, sense que des d’aleshores cap govern hagi decidit rebaixar-la ni tan sols momentàniament.

Notícies relacionades

Durant el cap de setmana, fonts d’Interior van sortir al pas de l’extensió a les xarxes socials d’una suposada alarma terrorista, per desmentir-la.

El sindicat polical Jupol va reprendre a X un vídeo amb consells per actuar en cas d’atemptat terrorista editat per Interior fa vuit anys. El vídeo va acabar sent tergiversat i presentat per tota mena d’emissors d’ultradreta en mitjans i xarxes socials com una alerta actual, i com a suposada mostra de la situació de perill vinculada a la guerra a l’Orient Mitjà.