Alerta a Itàlia

L’atemptat de Brussel·les precipita l’arrest de dos presumptes terroristes d’Estat Islàmic a Milà

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Agents de la policia italiana han detingut a primera hora d’aquest dimarts dos egipcis, un naturalitzat italià, acusats de terrorisme gihadista. L’operatiu, coordinat per la Fiscalia de Milà –ciutat on també es van portar a terme els arrestos–, s’ha precipitat després que les autoritats detectessin dissabte «indicis d’una situació greu» i a causa de l’atemptat que va tenir lloc dilluns a Brussel·les, que va elevar l’alerta a tot Europa, segons ha explicat Mario Viola, fiscal en cap d’aquesta ciutat ubicada al nord d’Itàlia.

Viola, un fiscal veterà amb experiència en la lluita contra el crim organitzat, ha puntualitzat que els dos presumptes terroristes estarien vinculatsa «l’organització terrorista comunament coneguda com a Estat Islàmic». Per això, les autoritats els acusen de delictes de participació i pertinença a una organització terrorista, i d’incitació a la delinqüència amb finalitats terroristes. 

En concret, d’acord amb l’oficina de Viola, tots dos eren «extremadament actius» en la seva propaganda i en accions de «proselitisme digital» en nom d’Estat Islàmic, grup a què havien jurat «fidelitat i pertinença» i del qual «s’havien posat a la disposició». «Tenim gravacions [...] horribles i que mostren nens disparant a presoners a qui s’obligava a dir que pertanyien a la policia siriana i altres forces que s’oposen a EI», va puntualitzar el fiscal Alessandro Gobbis, també encarregat de la investigació. 

Amenaces a Meloni

Segons ha transcendit, tots dos serien treballadors del sector de la neteja d’entre 40 i 50 anys i un d’ells hauria reclutat l’altre per a les tasques que planejaven, entre les quals de moment no figura l’organització d’un atemptat. També haurien enviat diners a viudes de combatents en zones de guerra, entre les quals Palestina, el Iemen i Síria.

Notícies relacionades

Els investigadors també haurien trobat, segons ha filtrat el diari italià ‘La Repubblica’, xats en sistemes de missatgeria instantània, com Telegram, WhatsApp i Facebook Messanger, en els quals amenacen directament «òrgans de l’Estat italià», i la primera ministra, Giorgia Meloni. Al costat d’això, també s’haurien trobat missatges en els quals amenacen i insulten persones jueves, així com fitxers d’àudio i vídeo relatius al conflicte en curs entre Israel i Hamàs

La detenció arriba després d’un altre arrest dissabte d’un egipci de 33 anys que va agredir lleument a Milà tres vianants cridant «Al·là és gran». Aquesta mateixa frase també la va cridar un altre sospitós de nacionalitat tunisiana que va ser detingut aquest dimarts,después que se’l veiés amb un ganivet a la mà, visiblement alterat, prop d’una sinagoga de Torí. Després de l’arrest, l’home va ser portat a un hospital de la ciutat perquè es verifiqués el seu estat de salut.