Biden adverteix Israel: envair Gaza seria un «gran error»

Samuel Corum

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat aquest diumenge queIsrael ha «d’eliminar» el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs), que controla la Franja de Gaza, però ha considerat que una potencial ocupació de l’enclavament «seria un gran error».

«Mira, sobre el que ha passat a Gaza, segons la meva opinió, Hamàs i els elements extrems de Hamàs no representen tot el poble palestí. Crec que seria un error que Israel ocupés Gaza una altra vegada. Però entrant-hi per eliminar els extremistes, (el partit milícia-xiïta libanès) Hezbol·là al nord i Hamàs al sud, és un requisit necessari», ha declarat.

Biden ha precisat que, malgrat que creu que Hamàs ha de ser eliminat per complet, «és necessari que hi hagi una autoritat palestina» i que hi hagi un camí cap a un Estat palestí», segons declaracions a una entrevista a la cadena de televisió CBS.

Així, ha insistit que «aquest camí, anomenat ‘la solució de dos Estats’, ha sigut la política nord-americana durant dècades», tot i que reconeix que Israel no està d’acord amb aquesta opció «ara». «Crec que Israel comprèn que una porció significativa del poble palestí no comparteix les opinions de Hamàs i Hezbol·là», ha remarcat.

Sense alto el foc

No obstant, no ha advocat per un alto el foc, malgrat que el conflicte s’ha saldat, de moment, amb les vides de més de 2.600 habitants de Gaza i 1.300 israelians, a la qual cosa s’afegeixen més de 55 morts en operacions i enfrontaments amb les forces israelianes a Cisjordània.

En aquest sentit, ha assegurat que «Israel hi ha de respondre» i ha «de perseguir Hamàs», que considera que «és un grup de covards» que s’amaga darrere de civils. Així, ha acusat la milícia palestina de ser la culpable de la mort de civils en bombardejos israelians.

«Van posar els seus quarters generals on hi ha els civils i edificis civils, però en la mesura que puguin separar-se per evitar-ho, estic segur que els israelians faran tot el que estigui al seu abast per evitar la matança de civils», ha declarat abans d’afegir que té «confiança en el fet que Israel actuarà segons les lleis de la guerra».

Setge contra els civils

Mentre que el Govern de Benjamin Netanyahu ha ordenat l’evacuació de més d’un milió d’habitants a la zona sud mentre està atacant constantment l’enclavament, ha imposat un setge complet, i per això fa una setmana que els ciutadans de Gaza no reben aliments, combustible, electricitat o aigua. Davant això, Biden s’ha limitat a dir que està negociant un corredor humanitari a la zona que permeti la sortida de civils i que s’hi introdueixin subministraments humanitaris.

El mandatari nord-americà ha reiterat que no hi ha proves que l’Iran sigui darrere del conflicte a Palestina i ha enviat un missatge a Teheran i Hezbol·là que no creuïn la guerra ni la «intensifiquin».

«L’Iran recolza constantment Hamàs i Hezbol·là. Però sobre si ells tenien coneixement previ de l’atac o van ajudar a planificar-lo... no n’hi ha evidència», ha conclòs.

Al ser preguntat sobre si els EUA estan disposats a enviar tropes a aquesta guerra al Pròxim Orient, ha considerat que no creu «que sigui necessari» perquè Israel «té una de les millors forces de combat. No obstant, s’ha de destacar que Washington ha ordenat l’enviament de dos portaavions, creuers i destructors a la regió.

Després de l’entrevista, el representant israelià davant les Nacions Unides, Gilad Erdan, ha afirmat en declaracions a la cadena nord-americana CNN que Israel «no té cap interès a ocupar Gaza», però que farà «el que sigui necessari» per eliminar Hamàs.

«No tenim cap interès a ocupar o mantenir-nos a Gaza, però ja que estem lluitant per la nostra supervivència i l’única manera, com el mateix president (Joe Biden) va definir, és destruir Hamàs, llavors haurem de fer tot el que sigui necessari per destruir les seves capacitats», ha explicat.

Notícies relacionades

Erdan repeteix així les paraules de l’ambaixador israelià als Estats Units, Michael Herzog, que va afirmar hores abans que no tenien «cap desig de governar les vides de més de dos milions de palestins».

Per la seva banda, el Departament d’Estat dels Estats Units ha manifestat que el «brutal i violent atac terrorista» de Hamàs ha perpetuat el patiment del poble palestí i ha reafirmat el seu suport tant al Govern israelià com als civils palestins «que es troben en perill per culpa de Hamàs».