Guerra

Espanya es coordina amb països europeus per poder evacuar els 120 espanyols de Gaza

Les esperances d’aconseguir-ho són escasses perquè la Franja està totalment assetjada per l’Exèrcit israelià

Els Estats Units miren de negociar un corredor amb Egipte per treure els seus ciutadans de Gaza, sense èxit

DIRECTE | Guerra Israel-Hamàs: últimes notícies al minut

MULTIMÈDIA | Israel: origen i evolució del país de la pau impossible

Espanya es coordina amb països europeus per poder evacuar els 120 espanyols de Gaza
4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Fugir de Gaza és pràcticament impossible en aquests moments, i això inclou els 120 espanyols que es troben en aquests moments a l’estreta franja mediterrània.

El pas d’Eretz cap a Israel, al nord del territori, està totalment clausurat per l’Exèrcit israelià. Les seves Forces de Defensa (FDI) estan bombardejant amb força el nord de Gaza i despleguen tancs i soldats per a una eventual incursió. El pas de Rafah amb Egipte, al sud, va ser clausurat després que aquest dimecres les Forces Aèries israelianes bombardegessin els voltants.

El ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel Albares, «està entrant en contacte amb homòlegs europeus i organitzacions internacionals per poder coordinar qualsevol possible evacuació en el moment que sigui possible», asseguren fonts diplomàtiques a aquest diari.

Les mateixes fonts consideren l’exfiltració inviable en aquests moments i apunten que només un esforç conjunt comunitari pot donar fruits. Molts d’aquests palestins tenen doble nacionalitat, diuen. De moment no hi ha informacions que cap hagi mort en els bombardejos. Aquesta setmana, el ministre d’Exteriors ha confirmat la mort de la jove sevillana hispanoisraeliana Maya Villalobos a mans de Hamàs.

A Gaza ja han mort sota les bombes israelianes almenys 1.500 persones, una tercera part nens, segons les autoritats palestines.

Aquest dissabte fa una setmana que les Brigades Al-Qassam i Al-Quds (braç armat de Hamàs i el Gihad Islàmic) ataquessin per sorpresa a la zona limítrofa israeliana, i matessin més de 1.300 homes, dones i nens, segons les xifres actualitzades aquest divendres per les autoritats hebrees.

Defensa, a l’ordre d’Exteriors

El ministeri d’Exteriors rebutja de moment distingir públicament quants dels aproximadament 9.000 espanyols registrats a Israel i els Territoris Ocupats palestins són a Gaza. Però aquest divendres, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha dit que són 120 els espanyols que hi ha a la Franja, informa Efe.

Robles ha posat l’Exèrcit a disposició d’Exteriors per coordinar noves evacuacions de ciutadans espanyols que es troben a Israel, Gaza i països pròxims. No ha descartat més operacions després dels dos avions contractats aquesta setmana a Tel Aviv. Defensa ha evacuat aquesta setmana amb dos avions A330 334 espanyols i 95 persones més de diferents nacionalitats però amb vincles amb Espanya.

«Si finalment hi ha d’haver evacuacions a Israel, a Gaza o altres llocs, les Forces Armades estan sempre preparades per fer-ho», ha dit aquest divendres. Des de Defensa esperen instruccions concretes del ministre d’Afers Exteriors en funcions.

Negociacions per a l’obertura de Rafah

Els Estats Units negocien l’obertura de la frontera entre Gaza i Egipte perquè es permeti que els seus nacionals i els d’altres països surtin del país, segons han dit fonts del Govern nord-americà a l’agència AFP. «També n’hem parlat amb Israel i en continuarem parlant amb Egipte. És important que l’encreuament de Rafah estigui obert perquè surtin de Gaza els ciutadans nord-americans i d’altres nacionalitats que vulguin marxar», asseguren les mateixes fonts anònimes.

Hi ha tres «corredors humanitaris» en discussió en aquests moments.

Un és el corredor d’entrada d’ajuda humanitària a la Franja. Egipte està d’acord que per aquest pas entrin a la Franja menjar, aigua i medicines. El Govern d’Abdel Fattah al-Sisi assegura que ja està enviant vols d’ajuda humanitària per a Gaza a l’aeroport Al-Arish al Sinaí, molt a prop de l’encreuament de Raffah. El president de l’Autoritat Nacional Palestina (amb seu a Cisjordània i sense control efectiu sobre Gaza) ha demanat al responsable d’Exteriors nord-americà, Antony Blinken, que s’estableixin «corredors humanitaris cap a Gaza de forma urgent». Tots dos s’han reunit aquest divendres a Jordània.

El segon és un corredor humanitari per poder evacuar els habitants de Gaza que fugen de les bombes. Però Egipte no està disposat a acollir una onada de refugiats al seu territori. A Gaza viuen més de 2,2 milions de persones. El Caire, que ha sigut un mediador habitual en anteriors crisis entre Israel i els palestins, exigeix a les dues parts que resolguin els seus problemes dins les seves fronteres. Mantenir la població palestina en els territoris palestins, assegura Al-Sisi, és l’única manera que s’aconsegueixi un Estat palestí.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la de l’Europarlament, Roberta Metsola, s’han reunit aquest divendres amb les autoritats israelianes. Segons els comunicats de les institucions que representen, es tracta de mostrar «solidaritat amb les víctimes dels atacs terroristes de Hamàs». Però també han demanat l’establiment de corredors humanitaris cap a Gaza, segons fonts del Parlament Europeu a Reuters.

El tercer corredor humanitari és l’esmentat canal de sortida dels estrangers a la Franja, a què podrien acollir-se els espanyols que vulguin sortir pel risc dels bombardejos i l’ofensiva terrestre.

Notícies relacionades

Els líders de Hamàs (moviment islamista considerat un grup terrorista per la UE i els Estats Units) han demanat als palestins que es quedin i ignorin l’ultimàtum israelià que marxin del nord al sud del país. De moment, els moviments de persones estan sent limitats a la zona.

Israel ha mobilitzat 300.000 reservistes i n’ha previngut 400.000 més. Batallons de l’Exèrcit regular, de més de 180.000 soldats, s’estan desplegant amb carros de combat a la frontera de Gaza, per continuar amb la resposta als atacs de Hamàs.