Crisi a Washington

El caos al Congrés dels EUA s’aguditza: el candidat republicà renuncia a ‘speaker’ davant la divisió del seu partit

 

  / J. SCOTT APPLEWHITE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La disfuncionalitat i el caos del Partit Republicà dels Estats Units continuen sense control i aguditzen la crisi al Congrés, paralitzat des de fa nou dies després de la destitució del president de la Cambra baixa, Kevin McCarthy, i sense cap certesa sobre quan podrà tornar a funcionar.

Steve Scalise, el conservador legislador de Louisiana que els republicans havien nominat per la mínima dimecres en la seva conferència per ocupar el càrrec de ‘speaker’, ha decidit aquest dijous renunciar a intentar-ho almenys abans que es produeixi la votació. Ho ha fet al comprovar que no tenia assegurat prou suport dins del seu propi grup per assolir els 217 vots necessaris en el ple, en part per la resistència a donar-li el seu suport de diversos congressistes de l’ala més extremista, la mateixa que va iniciar amb una moció de Matt Gaetz la revolta a la qual es van sumar set republicans més i que va desbancar McCarthy.

La decisió de Scalise torna el procés a la casella de sortida. Els republicans han organitzat una reunió per a aquest divendres al matí per veure com procedir. I s’intensifica la incertesa sobre com podrà resoldre’s aquesta crisi, una resolució que es fa apressant davant la necessitat d’aprovar pressupostos abans del 17 de novembre que evitin un tancament parcial del govern o les ajudes a Ucraïna, però des d’aquest dissabte també l’assistència que es vol donar a Israel després de l’atac dissabte de Hamàs. Sense president, la Cambra no pot legislar.

Un partit ingovernable

L’episodi exposa de nou també els greus conflictes que divideixen el Partit Republicà, on les bretxes internes i l’enorme poder que ha aconseguit l’ala més extremista, la més pròxima a Donald Trump, l’estan demostrant incapaç de governar i de ser governat.

El fracàs de Scalise remarca aquest caos. El representant de Louisiana és molt conservador, un dels congressistes que ratifica l’accentuat gir a la dreta que ha fet el Partit Republicà en les dues últimes dècades. De fet, alguns republicans moderats asseguraven que no podien votar algú que una vegada es va comparar a David Duke, un líder del Ku Klux Klan, però sense equipatge», i que el 2014 va haver de disculpar-se per haver acudit en la seva etapa com a congressista estatal a una reunió de supremacistes blancs.

Tot i així, Scalise, que des del gener havia sigut el número dos dels republicans a la Cambra baixa, és vist per l’ala més radical i d’extrema dreta, la més pròxima a Trump, com a massa pròxim a l’aparell, representant del que Trump va batejar com «l’aiguamoll» (tot i que Scalise va ser un dels que va votar per no certificar els resultats de les presidencials del 2020 que Trump va perdre). I Trump aquest dijous va defensar que Scalise no havia de ser elegit, tot i que per fer-ho va esgrimir l’argument que està rebent tractament per un càncer de sang.

Notícies relacionades

Trump havia donat el seu suport a Jim Jordan, un dels congressistes més radicals dels republicans, que dimecres havia obtingut en la votació interna 99 vots davant els 113 de Scalise. I ara podria tornar a intentar ser el nominat, però el més probable és que topi amb el rebuig dels més moderats. Donada l’exigua majoria que els republicans tenen a la Cambra de Representants davant els demòcrates, que votaran en bloc pel seu propi líder, Hakeem Jeffries, el candidat republicà només es pot permetre perdre quatre vots entre les seves files.

«Queda feina per fer. La nostra conferència encara s’ha d’unir i no és allà. Encara queda alguna gent que té les seves pròpies agendes», ha dit Scalise després d’informar els republicans de la seva renúncia