Crisi política

La divisió republicana sobre el nou ‘speaker’ amenaça d’allargar la paràlisi del Congrés dels EUA

La divisió republicana sobre el nou ‘speaker’ amenaça d’allargar la paràlisi del Congrés dels EUA

MANDEL NGAN / AFP

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La paràlisi en què ha quedat sumit el Congrés dels Estats Units després que dimarts passat destituïssin el republicà Kevin McCarthy com a president de la Cambra de Representants amenaça de prolongar-se. S’ha fet evident en les últimes hores la profunda divisió interna d’un Partit Republicà radicalitzat i la falta de consens entre els conservadors sobre qui ha d’ocupar el càrrec, i fins i tot sobre les normes per elegir-lo o el moment. Tot i que queda oberta la possibilitat que les votacions comencin aquest mateix dimecres, primer en el grup republicà i després ja davant el ple de la Cambra, no hi ha garanties que hagi de passar i aquest dimarts l’‘speaker’ interí, Patrick McHenry, reconeixia que la meta és tenir elegit president per a «finals de setmana».

A la pressió que ja apressava per solucionar al més aviat possible aquest impàs per la necessitat d’aprovar abans del 17 de novembre pressupostos que permetin al govern continuar operant s’hi ha sumat l’esclat del conflicte a Gaza, ja que el Congrés ha d’estar operatiu per aprovar més ajudes a Israel. Tot i així, alguns congressistes reclamen més temps i un d’ells, Max Miller, que aspira que hi hagi almenys una setmana més abans de votar, ho ha explicat metafòricament dient que «el cadàver encara és calent».

A més, ni Jim Jordan ni Steve Scalise, els dos aspirants oficials, semblen tenir unit el seu grup, i desenes de fidels a McCarthy podrien dilatar el procés negant-los el suport per a un lloc al qual el destituït californià s’ha mostrat disposat a tornar després d’haver assegurat inicialment que no ho faria.

 

«Un bany de sang»

Ja dilluns, sis dies després que arrenqués aquesta crisi, els congressistes republicans es van reunir per primera vegada a porta tancada. Estaven vetats els mòbils i no podien entrar a la trobada ni tan sols els seus ajudants. Però el que s’ha explicat i filtrat d’aquesta reunió no dona grans esperances d’acord. 

Nick LaLota, un dels participants, l’ha comparat amb «una primera sessió de teràpia matrimonial», amb uns i d’altres llançant-se recriminacions. D’altres han assegurat que va ser «un bany de sang», amb durs atacs creuats. I en una trobada en què es va esmentar freqüentment la situació d’Israel, es va palpar també la profunda ràbia que persisteix entre molts republicans amb Matt Gaetz, el congressista d’extrema dreta que va iniciar la rebel·lió contra McCarthy a la qual es van afegir set republicans més.

En aquesta trobada de dilluns no van parlar ni Jordan ni Scalise, una cosa que sí que tenien previst fer aquest dimarts a la nit en un «fòrum de candidats», on cada un faria una presentació de cinc minuts, contestaria preguntes dels seus col·legues i després faria una declaració final de dos minuts.

Scalise, actual número 2 dels republicans en una Cambra a la qual va arribar el 2008, que va sobreviure al tiroteig comès per un extremista d’esquerres i aquest estiu va anunciar que estava sent tractat per un càncer de sang, assegura que ha demostrat les seves credencials conservadores i també argumenta que pot unir els seus.

Jordan, president del Comitè Judicial, situat més a la dreta i que ha rebut el suport de Donald Trump, ven com un dels seus actius que no tindrà els problemes de McCarthy perquè compta amb el suport dels congressistes ultra que es van rebel·lar contra McCarthy, membres del Caucus de la Llibertat que ell va fundar el 2015, vuit anys després d’arribar a la Cambra.

Els dos defensen una agenda ultraconservadora i han promès també continuar passant lleis pressupostàries amb profundes retallades, normes que no tenen opció de veure la llum en un Senat controlat pels demòcrates. Però també difereixen en qüestions com l’ajuda a Ucraïna, que Scalise recolza i Jordan rebutja.

 

Canviar les normes

La incertesa sobre quan i com es podrà resoldre l’elecció s’accentua també per l’esforç d’última hora d’alguns republicans de canviar les normes d’elecció. Diversos congressistes han proposat que en comptes de rebre la majoria simple en la conferència republicana l’aspirant s’hagi d’assegurar tenir prou vots per superar l’elecció en el ple, actualment 217 vots si tots els congressistes són presents i voten.

Notícies relacionades

La idea és evitar que es repeteixi una cosa com el que es va veure al gener, quan McCarthy va haver de sotmetre’s a 15 rondes de votació públiques abans d’apaivagar la resistència interna de l’ala més radical, un procés humiliant que va projectar una imatge de debilitat. Jordan defensa la idea del canvi de normes però Scalise s’hi oposa.

En el debat també entren altres consideracions i hi ha congressistes que també volen que hi hagi garanties que es canviarà la regla que un de sol pot posar en marxa una moció de censura. Això és una cosa que McCarthy va concedir als radicals en les seves negociacions per arribar al càrrec i que Gaetz va utilitzar la setmana passada en contra seu, i alguns republicans volen posar-hi fi, però sense necessitar per a això el suport dels demòcrates.