Guerra a Gaza

La Comissió Europea matisa que «revisarà» però no suspendrà l’ajuda a Palestina

La Comissió Europea matisa que «revisarà» però no suspendrà l’ajuda a Palestina

Juan Medina

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les protestes d’alguns estats membre, inclosa Espanya, han fet que aquest dilluns la Comissió Europea faci marxa enrere i matisi l’anunci del seu comissari de veïnat, l’hongarès Oliver Varhelyi, sobre la «suspensió immediata de tots els pagaments d’ajuda al desenvolupament» destinats per la UE a l’Autoritat Nacional de Palestina després de l’ofensiva de Hamàs contra Israel. Cinc hores després que realitzés el polèmic anunci i en un breu comunicat, Brussel·les ha fet malabars per explicar que ja que «no hi ha pagaments previstos» per ara «no hi haurà suspensió» d’aquests, tot i que sí que hi haurà una «revisió urgent» de l’ajuda europea als palestins.

«La Comissió condemna de manera inequívoca els atacs terroristes perpetrats per Hamàs contra Israel durant el cap de setmana. Arran d’aquests esdeveniments, la Comissió anuncia que posarà en marxa una revisió urgent de l’ajuda de la UE a Palestina», assenyala l’Executiu comunitari en una declaració breu, de cinc paràgrafs, en la qual argumenta que l’exercici de la revisió és «garantir que cap finançament de la UE permeti indirectament a cap organització terrorista portar a terme atacs contra Israel».

Brussel·les també aclareix que la revisió no es refereix a l’assistència humanitària que proporciona en el marc de les operacions europees de protecció civil i ajuda humanitària (ECHO). «Tot i que condemno fermament l’atac terrorista de Hamàs, és imperatiu protegir els civils i respectar el dret internacional humanitari. L’ajuda humanitària als palestins continuarà tot el temps que sigui necessària», aclaria el comissari responsable d’ajuda humanitària, Janez Lenarcic.

Controls estrictes

El portaveu de la presidenta Ursula von der Leyen havia insistit prèviament, i unes hores abans de l’anunci del comissari Varhleyi, que la decisió de suspendre els pagaments corresponia als ministres d’Exteriors i que disposen de controls estrictes per garantir que l’ajuda al desenvolupament no s’utilitza per finançar ni directament o indirectament organitzacions com Hamàs, inclosa en la llista d’organitzacions terroristes de la UE i amb la qual no tenen contacte des del 2007. «La UE no finança Hamàs ni les seves activitats», assegurava el portaveu afegint també que Israel té dret a defensar-se.

L’Executiu comunitari, que aquest cap de setmana il·luminava la seva seu principal amb la bandera d’Israel, també ha confirmat en el seu anunci la seva intenció d’examinar si, «en vista del canvi de circumstàncies sobre el terreny, és necessari ajustar els seus programes de suport a la població palestina i a l’Autoritat Palestina» i es compromet a realitzar la revisió «com més aviat millor» i en coordinació «amb els estats membre» de cara a qualsevol «possible acció de seguiment necessària». Mentrestant, explica la Comissió, i al no haver-hi pagaments previstos, «no hi haurà suspensió de pagaments de l’ajuda al desenvolupament. 

«La revisió de l’ajuda a Palestina anunciada per la Comissió Europea no suspendrà els pagaments deguts, com aclareix la Comissió en el seu comunicat. La suspensió dels pagaments, castigant tot el poble palestí. Hauria danyat els interessos de la UE a la regió i només hauria envalentit els terroristes», ha valorat en el seu compte de la xarxa X l’alt representant per a la política exterior, Josep Borrell.

La declaració de l’Executiu comunitari contradiu així el missatge que llançava a les seves xarxes socials el comissari Varhelyi només unes hores abans, després de l’anunci d’Alemanya o Àustria de suspendre temporalment l’ajuda bilateral fins a realitzar un control de la despesa. «L’escala del terror i la brutalitat contra Israel i la seva gent és un punt d’inflexió. No es pot seguir com si res. Com a major donant dels palestins, la Comissió Europea està revisant tota la seva cartera de desenvolupament, per un valor total de 691 milions d’euros», ha precisat l’hongarès per a tot seguit precisar que «tots els pagaments se suspenen de manera immediata», «tots els projectes es revisaran, totes les noves propostes pressupostàries, inclosa la corresponent al 2023, es posposen fins a nou avís» i es posa en marxa una «avaluació completa de tota la cartera».

Protestes d’Espanya

Aquest anunci no agradava en absolut a alguns governs dels Vint-i-set. Espanya, qui a través del seu ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha expressat el seu desacord al comissari en conversa telefònica i ha sol·licitat al cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, que aquesta mesura sigui inclosa com a punt en l’ordre del dia en el Consell d’Afers Exteriors extraordinari d’aquest dimarts. També el Govern d’Irlanda sol·licitava a la Comissió que clarifiqués les bases legals de l’anunci, criticat també pel titular Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn, que el qualificava de «decisió precipitada».

La UE continua sent de fet un dels principals suports financers de l’Autoritat palestina i té previst destinar 1.177 milions d’euros en ajuda financera en el període 2021 i 2024, principalment per establir institucions responsables per a un futur Estat palestí i recolzar que emergeixi una economia autosostenible. Els 691 milions esmentats pel comissari Varhelyi correspondrien a l’ajuda adoptada per als exercicis 2021 i 2022.

Reunió d’emergència

Notícies relacionades

L’anunci es produeix després de la confirmació d’una reunió d’emergència dels ministres d’Exteriors, aquest dimarts. «Necessitem treballar sense parar per reinvertir dinàmiques perilloses». «No hi pot haver cap justificació perquè ningú ataqui civils innocents, mai». Són alguns dels missatges que emetia el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, des de Masqat (Oman) on es troba participant en una reunió conjunta de la UE i el Consell de cooperació del Golf, que agrupa els sis països de la península Aràbiga (l’Aràbia Saudita, Bahrain, Kuwait, Oman, els Emirats Àrabs Units i Qatar).

Des d’allà ha convocat una reunió d’emergència dels ministres d’Exteriors de la UE per parlar de la preocupant situació a Israel i l’atac llançat pel grup islamista Hamàs aquest dissabte passat que s’ha saldat amb centenars de morts i milers de ferits. «Urgeix sumar-se als esforços internacionals per aturar la violència i prevenir la desestabilització a la regió», ha dit en un dels seus múltiples missatges des d’Oman.