4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 260 cossos han sigut recuperats pels serveis d’emergència israelians de l’àrea del desert pròxima a la Franja de Gaza on centenars de joves celebraven un festival de música electrònica dissabte de matinada, quan membres del grup islamista palestí Hamàs van irrompre disparant.

Un portaveu de ZAKA, un grup de voluntaris que s’ocupa de recuperar les restes humanes després d’atacs i altres desastres, ha confirmat aquest diumenge a mitjans israelians que fins ara s’han recollit més de 260 cossos del lloc, situat a prop del quibuts Reim, al sud d’Israel i pròxim a Gaza.

Centenars de pares esperant desesperadament des de dissabte notícies dels seus fills desapareguts en aquesta massacre que ha commocionat Israel i aquest diumenge molts s’han desplaçat a la comissària de la ciutat de Lod, a prop de l’aeroport Ben Gurion, que va ser habilitada com a centre de denúncia dels desapareguts.

«He vingut per rescatar la meva filla, està segrestada a Gaza. Vaig veure un TikTok on apareix envoltada de terroristes», ha explicat aquest diumenge a Efe un pare israelià que ha demanat quedar en l’anonimat.

Aquest home va contactar amb la seva filla per última vegada mentre la jove, de 30 anys, estava en un festival musical al desert del sud d’Israel, que celebrava el Sucot, una festa jueva.

El festival va quedar interromput per la sirena d’avís d’atac amb míssils i immediatament grups de milicians armats a bord de camionetes van obrir foc en totes direccions.

«La música es va aturar i es va sentir una sirena de coet», ha dit una jove anomenada Ortal a la televisió israeliana N12 News. «De sobte, del no-res, van començar a disparar».

Una altra assistent a la festa, Esther Borochov, va dir que un automòbil havia xocat contra el seu vehicle mentre intentava fugir abans que un jove els digués a ella i la seva amiga que saltessin al seu vehicle abans que li disparessin a boca de canó mentre ella es feia la morta fins que va ser rescatada.

«No podia moure les cames», va dir a Reuters a l’hospital. «Van venir els soldats i ens van portar als arbustos».

Un jove britànic, entre els desapareguts

Un jove britànic ha desaparegut aquest dissabte després de participar en la festa, segons denuncia l’Ambaixada del Regne Unit.

La seva mare, Lisa, va dir a Jewish News que Jake Marlowe, de 26 anys, havia estat treballant en la seguretat del festival de música i que l’última vegada que en va saber res va ser a través d’un missatge de text.

«Ell estava treballant en la seguretat d’aquesta ‘rave’ i em va trucar a les 4.30 hores per dir-me que tots aquests coets estaven volant», ha explicat. «Després, al voltant de les 05.30, em va enviar un missatge de text per dir: ‘Senyal molt dolent, tot bé, et mantindré informat, t’ho prometo’, i que m’estima».

Xarxes socials inundades d’imatges

Instagram i altres canals es van inundar de cares de persones desaparegudes i peticions d’informació dels joves assistents a la rave a l’aire lliure al desert. Un altre dels assistents va ser Almog Meir Jan, que als 21 anys acabava d’acabar el seu servei militar.

«Va trucar a la meva mare a les 7.45 del matí i li va dir que hi havia coets, que havien començat a córrer i que l’estimava,» va dir la seva germana, Geut Harari, en una entrevista telefònica. «Des d’aleshores no hem pogut localitzar-lo».

Notícies relacionades

La seva família el va identificar viu en un clip enviat a través de l’aplicació de missatgeria Telegram. Les imatges mostraven homes joves il·luminats per una llum brillant, arrupits a terra, alguns amb les mans darrere de l’esquena i d’altres intentant protegir la cara de la llum.

El servei d’ambulància d’Israel va dir que els seus equips no van poder arribar als ferits a les ciutats on es desenvolupaven els combats. També va ser atacada una ambulància, va informar el servei mèdic Magen David Adom, i un membre de la tripulació va morir.