CIMERA EUROPEA

L’Alhambra li regala una postal única a la cimera i enlluerna els mandataris europeus

Els Reis ofereixen un sopar de gala als mandataris europeus amb regust andalusí i un espectacle de flamenc amb vista a Granada, la gran protagonista de la primera jornada amb permís de Zelenski, que falta a l’agenda lúdica

DIRECTE | Última hora de la cimera de Granada i la guerra a Ucraïna

4
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

A dos quarts de set de la tarda, somrient, el president del Govern, Pedro Sánchez, va creuar el pati del palau de Carles V agafat de la mà de la seva dona, Begoña Gómez, vestida amb un elegant vestit maragda. No deixaven de somriure al donar la benvinguda i estrènyer la mà, un per un, als més de 40 caps d’Estat i de govern que tenien la sort de passejar pel Patio de los Arrayanes, que deu el seu nom a la planta que esquitxa de verd el terra de marbre blanc immaculat, que flanqueja l’estany central de l’espai. Sánchez es va ficar en el seu paper de perfecte amfitrió per cantar als seus col·legues les meravelles de l’Alhambra en anglès, sense orelleres en l’escena. I sense que la pregunta que el persegueix últimament vagi on vagi, la de l’amnistia, pogués torçar-li el gest. El senyal va ser retransmès de forma institucional i els redactors i gràfics estaven limitats a la ‘passejada’ dels líders per accedir a un conjunt monumental, cuirassat entre exigents mesures de seguretat.

Les cares de sorpresa i complaença dels presidents europeus deixaven clar que l’escenari és únic al món, Patrimoni Mundial des de 1984, digne per presumir davant Europa. Molts no van dubtar a treure el mòbil per emportar-se els seus propis vídeos del meravellós enteixinat de les parets, per exemple, o dels arcs de les entrades als salons. Els més curiosos van treure el nas pel seu compte a la Torre de Comares abans de visitar oficialment els Palacios Nazaríes i dirigir-se a l’icònic Patio de los Leones, on a les 19.50, amb vint minuts de retard sobre l’horari previst, els reis Felip VI i Letizia van començar les salutacions a la delegació, abans de fer-se tots una foto de família que deixés impresa la imatge definitiva d’aquesta tercera Cimera Política Europea, la de l’Alhambra, amb permís de Volidímir Zelenski, l’altre gran protagonista.

Sánchez va deixar patent la relació d’amistat personal amb el canceller alemany Olaf Scholz, tots dos van compartir picades d’ullet i rialles. La nota de color entre tanta americana fosca la va posar el president d’Albània, Edi Rama, amb sabates esportives blanques per treure-li serietat a la corbata. Les càmeres al Palau de Carlos V disparaven els flaixos improvisant alguna salutació en la llengua original dels mandataris. No va servir de res el ‘buona sera’ a la primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni, que amb jaqueta i pantalons blaus només es va permetre la brillantor de la sabata de taló del mateix color, sense regalar un somriure per a les fotos. Després va estar molt més distesa en la xerrada que va mantenir amb Sánchez. Res a veure amb l’alegre salutació de ‘hello’ de Charles Michel, president del Consell Europeu, o el somriure d’Ursula Von der Leyen, que va creuar, acompanyada pel seu marit, el metge Heiko Echter. Va arribar sol Emmanuel Macron, quan la tarda ja donava pas a la nit. Es van queixar el president de la Junta, Juan Manuel Moreno, i l’alcaldessa de Granada, Marifrán Carazo, tots dos del PP, perquè no els van convidar al sopar. La Moncloa va apel·lar al protocol.

Flamenc amb vistes

La visita guiada als Palacios Nazaríes la va fer el director de l’Alhambra, Rodrigo Ruiz-Jiménez, amb l’arquitecte restaurador del monument, Antonio Peral. Camí de la foto oficial al Patio de los Leones, es va poder veure Sánchez xerrant relaxadament amb el Rei. Després tocaria disfrutar de vistes des dels jardins del Palacio del Partal, amb una imatge única de Granada. El veu la va posar la ‘cantaora’ de flamenc Marina Heredia, a qui la seguretat li va impedir utilitzar micròfon ni cap tipus de dispositiu electrònic. A viva veu, la ‘cantaora’ portava tota la tarda assajant i posant banda sonora a una zona monumental buida de turistes, plena de policies i en total silenci, cosa que permetia sentir el seu ‘quejío’ de lluny mentre escalfava la veu per deixar muts els dirigents europeus.

Notícies relacionades

Els Reis van donar la benvinguda després d’una reunió personal de 40 minuts de Felip VI amb Zelenski, que no va assistir a l’agenda de la nit. Va volar de tornada a Ucraïna, on un atac de Rússia contra el poble de Groza, un dels més letals dls 588 dies de guerra, va deixar 51 morts. Un cruel recordatori que el setge de Rússia continua devastant el poble ucraïnès i que ell mateix va recordar amb dolor als seus col·legues europeus.

Sopar andalusí

Al-Àndalus es va apoderar de les taules del sopar. El xef cordovès Paco Morales, dues estrelles Michelin i propietari del restaurant Noor, va servir al Parador un sopar que va deixar patent que la seva cuina té estrella pel seu afany a bussejar en els orígens de la cuina andalusina. Un servei de 80 persones amb un cost de 140.000 euros i amb un plat segur en el menú, el karim, una crema feta a partir d’una base de pistatxo, que el xef assegura que va ser el precursor del salmorejo abans que el tomàquet arribés des d’Amèrica. A les 11 de la nit, estava previngut el dispositiu de més de 5.000 agents de les forces i cossos de seguretat de l’Estat que blinda Granada per cobrir el trasllat dels mandataris al seu hotel. L’agenda de divendres comença les 8.30 del matí. El toc feliç i distès de la nit donarà pas a una jornada que es preveu molt més tensa.