Caos al Congrés dels EUA

Vídeo | El substitut de McCarthy mostra el seu enuig amb el «cop més furiós de la història»

Vídeo | El substitut de McCarthy mostra el seu enuig amb el «cop més furiós de la història»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tensa sessió que es va viure aquest dimarts a la Cambra de Representants dels Estats Units, en la qual per primera vegada en la història del país va ser destituït l’‘speaker’ –president del legislatiu i tercera autoritat de l’Estat–, es pot resumir en un cop de maça: el que va donar el substitut de Kevin McCarthy, el representant republicà per Carolina del Nord Patrick McHenry, quan va decretar una aturada perquè els dos partits, el republicà i el demòcrata, decideixin el camí a seguir.

Immediatament després de l’expulsió de McCarthy, McHenry va ser designat com a ‘speaker’ interí. Les seves competències són vagues, segons la guia de les regles i procediments de la Cambra: aquesta persona «pot exercir les autoritats del càrrec de president que siguin necessàries i apropiades en espera de l’elecció d’un president o president ‘pro tempore’».

Notícies relacionades

No obstant, alguns republicans ja han deixat clar que la seva principal tasca serà «aconseguir un nou ‘speaker’». Qualsevol cosa més enllà provocarà un moviment per destituir-lo a ell també, va apuntar el congressista Kelly Armstrong.

Bé sigui per aquesta raó o per la tensió acumulada durant la jornada, McHenry va protagonitzar un moment que s’ha viralitzat. Després de llegir atentament i amb molta calma unes notes en les quals deia que el més «prudent» era fer una aturada s la Cambra perquè els comitès i conferències dels partits puguin reunir-se «per discutir el camí a seguir», l’‘speaker’ interí va colpejar amb fúria la maça. «El cop més furiós de la història», s’ha repetit per X (abans Twitter).