Conflicte històric

L’autoproclamada república de l’Alt Karabakh deixarà d’existir l’1 de gener del 2024

L’autoproclamada república de l’Alt Karabakh deixarà d’existir l’1 de gener del 2024
1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’autoproclamada república de l’Alt Karabakh ha anunciat aquest dijous que dissoldràtotes les seves institucions l’1 de gener del 2024, una setmana després de la victoriosa ofensiva de l’Azerbaidjan en aquest enclavament majoritàriament armeni.

El decret del dirigent d’aquest territori del Caucas anuncia la dissolució «de totes les institucions governamentals i organitzacions [...] a 1 de gener del 2024», fet que significa que «la república de l’Alt Karabakh», coneguda pels armenis com a Artsakh, «deixa d’existir».

Així mateix, el comunicat publicat al compte de la presidència d’Artsakh a Telegram destaca que la decisió «té en compte l’acord assolit amb l’Azerbaidjan, mediat per les tropes de pacificació russes, per al pas lliure, voluntari i sense restriccions dels residents de l’Alt Karabakh, inclòs el personal militar que ha entregat les armes».

 Sobirania àzeri

Notícies relacionades

L’Alt Karabakh és un territori d’uns 4.400 quilòmetres quadrats al Caucas sud recuperat per l’Azerbaidjan en una ofensiva militar de tot just 24 hores iniciada el 19 de setembre. Fins aleshores la zona, de majoria armènia, havia estat més de tres dècades sota control de forces proarmènies malgrat que la comunitat internacional reconeixia la regió com de sobirania àzeri.

 L’alto el foc anunciat el 20 de setembre després de l’ofensiva, que va deixar més de 200 morts a l’Alt Karabakh i es va saldar amb la mort de més de 190 militars àzeris, inclou el desarmament de grups armats, la retirada de militars armenis –si bé Yerevan nega que estiguin desplegats a la zona –i la «reintegració» del territori a l’Azerbaidjan, per a la qual s’han fet fins ara dues reunions entre delegacions de l’Azerbaidjan i de representants armenis de la regió.

Temes:

Alt Karabakh