Conflicte històric

Almenys 100 morts a la ‘guerra del Karabakh’

Almenys 100 morts a la ‘guerra del Karabakh’
1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Un antic alt càrrec de l’administració de l’ètnia armènia de l’Alt Karabakh ha denunciat a l’agència Reuters que prop de 100 persones han mort i centenars més havien resultat ferides a la regió separatista després que l’Azerbaidjan iniciés atacs en el que va qualificar com a «gran guerra».

«Es tracta d’una gran guerra: L’Azerbaidjan ha iniciat una operació en tota regla», ha declarat a Reuters des de Karabakh Ruben Vardanyan, excap del Govern de la regió separatista. «Es tracta bàsicament d’una típica operació de neteja ètnica», ha afegit. «Ja hi ha centenars de ferits i prop de 100 morts», va afirmar. «Tothom ho ignora: Rússia calla, però Occident també».

L’Azerbaidjan rebutja les acusacions que el seu objectiu sigui netejar ètnicament Karabakh i afirma que protegirà els drets dels civils d’ètnia armènia de la zona en virtut de la seva pròpia Constitució. Tot i això, afirma estar decidit a eliminar les estructures polítiques i militars de la regió separatista.

Crida a refugiar-se

L’Ajuntament de la capital separatista de l’Alt Karabakh, Stepanakert, ha demanat dimecres als seus habitants que es refugiessin i no fugissin, un dia després que l’Azerbaidjan iniciés una operació militar a gran escala en aquesta regió disputada amb Armènia.

Notícies relacionades

«No hi ha necessitat de sortir de moment, els demanem que respectin les normes de seguretat i es mantinguin als soterranis i els refugis antiaeris», ha advertit l’Ajuntament en un comunicat que afegeix que «proporcionaria més informació si fos necessària una evacuació». Les autoritats separatistes armènies de l’Alt Karabakh també van organitzar dimecres una reunió d’emergència del Consell de Seguretat de la regió secessionista. A la reunió, els representants dels separatistes armenis van lamentar que «la resposta de la comunitat internacional a la situació (...) hagi sigut insuficient, amb falta d’accions concretes», segons un comunicat publicat a X (antic Twitter) pel Ministeri d’Afers Estrangers de les autoritats secessionistes.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus, encarregat d’una missió de manteniment de la pau a l’Alt Karabakh des de l’última guerra el 2020, va anunciar el dimecres que havia evacuat «més de 2.000 civils» de les zones més perilloses de la regió, «inclosos 1.049 nens».