Lluita contra el narcotràfic

Un fill d’‘El Chapo’ Guzmán, extradit als Estats Units des de Mèxic

Ovidio Guzmán era un dels narcotraficants més buscats per les autoritats nord-americanes

Un fill d’‘El Chapo’ Guzmán, extradit als Estats Units des de Mèxic

Ho / France Presse

2
Es llegeix en minuts

Ovidio Guzmán, un dels fills de Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, va arribar aquest divendres als EUA després de ser extradit des de Mèxic, va confirmar la Justícia nord-americana. «Aquesta acció és el pas més recent en l’esforç del Departament de Justícia per atacar tots els aspectes de les operacions», del càrtel de Sinaloa, va assenyalar el fiscal general dels EUA, Merrick Garland, en un comunicat.

Guzmán, que va ser arrestat per les autoritats mexicanes el gener d’aquest any, era un dels narcotraficants més buscats per Washington per la seva participació en el tràfic de fentanil i s’enfronta ara a una sèrie de càrrecs federals en diferents tribunals del país.

El fiscal va agrair el Govern mexicà per aconseguir el trasllat de Guzmán i va assegurar que els EUA continuaran treballant per portar davant la Justícia «els responsables d’alimentar l’epidèmia d’opioides que ha devastat comunitats arreu del país».

L’abril d’aquest any, la Justícianord-americana va presentar càrrecs a tres districtes federals diferents contra Guzmán i tres dels seus germans per haver presumptament assumit el lideratge del Càrtel de Sinaloa després de l’arrest i la posterior extradició del seu pare als EUA. Els càrrecs, als districtes federals del Sud de Nova York, el Nord d’Illinois i el Districte de Colúmbia, es van emetre com a part d’una investigació sobre «la més gran i més prolífica operació de tràfic de fentanil del món», liderada per l’esmentat càrtel i «alimentada per companyies farmacèutiques xineses».

El càrtel de Sinaloa, segons Washington, és el càrtel narcotraficant «més poderós del món» i responsable en gran part de la producció i manufactura de fentanil per a la seva distribució als EUA, on aquesta droga, considerada 50 vegades més potent que l’heroïna, és «la principal causa de mort entre els nord-americans de 18 a 49 anys».

Guzmán i els seus germans, coneguts com els ‘Chapitos’, també van ser acusats de transportar «sistemàticament» tones de cocaïna des de i a través de Sud-amèrica i Amèrica Central fins als EUA, d’acord amb el Departament de Justícia. Les autoritats nord-americanes apunten que aquesta organització ha estatinvolucrada en activitats de tràfic de drogues cap als EUA i violència des de fa més d’una dècada i mitja.

Notícies relacionades

L’Exèrcit mexicà va detenir el 5 de gener Guzmán a l’estat de Sinaloa, al nord, i després el va traslladar al Centre Federal de Readaptació Social (Cefereso) número 1 Altiplano, conegut també com el penal d’Almoloya, ubicat a l’Estat de Mèxic, on també va ser reclòs el seu pare, que se’n va escapar el 2015. La detenció va sorprendre al passar dies abans de la visita aMèxic del president nord-americà, Joe Biden, amb motiu de la Cimera de Líders d’Amèrica del Nord, tot i que el mandatari mexicà, Andrés Manuel López Obrador, va negar qualsevol relació entre els dos fets.

Els Estats Units, que oferien 5 milions de dòlars per la seva captura des de desembre del 2021, acusen el presumpte narcotraficant de delictes que versen sobre la conspiració per a la introducció de drogues a aquest país.