Crisi al Sahel

França acusa les noves autoritats de Níger de tenir com a «ostatge» el seu ambaixador

França acusa les noves autoritats de Níger de tenir com a «ostatge» el seu ambaixador

MAHAMADOU HAMIDOU / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
France Presse

El president francès, Emmanuel Macron, va afirmar aquest divendres que els militars que van prendre al juliol el poder a Níger tenen com a «ostatge» l’ambaixador de França, que només s’alimenta amb les «racions militars».

«A Níger [...], tenim un ambaixador i membres diplomàtics que estan literalment presos com a ostatges a l’ambaixada de França», va dir Macron durant una visita a Semur-en-Auxois (centre est). «S’impedeix l’entrega d’aliments. Està menjant racions militars», va indicar el cap d’Estat, per a qui l’ambaixador Sylvain Itté «ja no té la possibilitat de sortir».

Les relacions entre París i Niamey són tenses. França considera com a president legítim l’enderrocat Mohamed Bazoum, captiu de la junta militar en el poder, i rebutja les reivindicacions dels colpistes.

Demanen la seva marxa

El nou poder reclama la marxa de l’ambaixador francès, declarat «persona non grata», i va denunciar els acords militars amb França, que té desplegats 1.500 soldats en un dispositiu de lluita antigihadista.

Notícies relacionades

Preguntat sobre una eventual repatriació de l’ambaixador, el mandatari va assegurar: «Faré el que acordi amb el president Bazoum, perquè és l’autoritat legítima i parlo amb ell cada dia».

Abans del cop del 26 de juliol, aquest país de l’oest de l’Àfrica i antiga colònia francesa era un dels seus últims aliats al Sahel.

Temes:

Níger França