L’Eurocambra mostra la seva crítica unànime a Rubiales, amb la nota discordant de Vox

3
Es llegeix en minuts
EFE

Una majoria de grups de l’Eurocambra van criticar aquest dijous el petó no consentit de l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales a la jugadora Jenni Hermoso i el van emmarcar en una «cultura d’impunitat» de la violència contra les dones, amb l’excepció de Vox, que va optar en canvi per carregar contra les dones trans en l’esport femení.

«Europa és el bressol del futbol, on se’n van inventar les regles i avui el principal aparador d’aquest esport. El futbol europeu té per tant no només una vocació sinó la responsabilitat d’actuar com a vector per promoure la igualtat de gènere», va defensar la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

La meitat dels participants en el debat, impulsat per ERC via el seu grup –els Verds–, van ser eurodiputats espanyols, que van compartir una condemna del petó no consentit a la jugadora des del «gest groller», com ho va definir Vox, fins al diagnòstic compartit de la resta en denúncia de la impunitat de la violència contra les dones. La nota discordant l’ha protagonitzat Jorge Buxadé, que ha evitat expressar el seu suport a Hermoso i denunciar la conducta de Rubiales. Per contra, el dirigent de Vox ha enfocat la seva intervenció a criticar la llei ‘trans’ a Espanya per assegurar que la violència més forta a què fan front les dones esportistes és que «homes que es perceben dones els arrabassin medalles». Igualment, ha recordat les reduccions de pena i excarceracions de violadors ocasionades per la llei del ‘sí és sí’ i ha conclòs que «l’esquerra és un perill per a les dones».

«Aquesta conducta reflecteix la punta de l’iceberg d’una realitat discriminatòria i sexista molt més àmplia que es venia denunciant des de feia temps», va dir l’eurodiputada del PP Rosa Estarás, que va titllar l’actitud de Rubiales de «deplorable, vergonyosa i desafiadora» i va recolzar «la resposta de tota la societat, el clamor social i el suport massiu a la campiona». 

De costat del PSOE, Lina Galvez ha celebrat la reacció de la societat espanyola davant l’assetjament sexual a Hermoso, atribuint la resposta a l’alt nivell de conscienciació i a comptar amb lleis d’igualtat avançades i amb un moviment feminista robust. «S’ha acabat i no pararem», ha proclamat al Parlament Europeu, replicant l’eslògan popularitzat per denunciar el cas. La seva col·lega socialista, Laura Ballarín, ha remarcat que Luis Rubiales no ha dimitit sinó que «l’han fet fora totes les dones». «No va ser només un petó, va ser un abús sexual i de poder. Només si és si», ha reiterat. Sira Rego, d’IU, ha carregat contra qui ha justificat les accions de l’exdirigent i ha normalitzat que «un cap et faci una morrejada perquè estigui content» i, en aquest sentit, ha demanat un «marc de convivència feminista» en el pla laboral, polític i social.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Idoia Villanueva, de Podem, ha lamentat que el canvi social s’enfronta a la resistència de «Rubiales amb toga», amb referència als jutges que segons la formació morada no apliquen bé la llei de ‘només sí és sí’, i ha reivindicat Espanya com a país pioner en la lluita feminista.

Per a Diana Riba, d’ERC, el comportament de Rubiales «demostra com de difícil és trencar amb les violències i la impunitat estructurals» i ha instat per això a continuar promovent la igualtat a través de lleis que exigeixin paritat en òrgans com les federacions esportives.  «Les jugadores d’Espanya han hagut de guanyar un Mundial perquè tothom les escolti», ha resumit la representant de Ciutadans, Soraya Rodríguez; a més, ha apuntat que aquest episodi no és un «fet aïllat» en la discriminació que venien patint les futbolistes i que la diferència és que el petó de Rubiales va ser vist per milers de teleespectadors.