2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Grècia s’enfronta a la borrasca Daniel amb un temporal de pluges torrencials mai vist que està provocant inundacions espectaculars en diversos punts del país. Almenys una persona ha mort i una altra es manté desapareguda pel flagell d’una tempesta que ha deixat fortes pluges a la zona central del país i que, en la part positiva, ha aconseguit contenir l’amenaça que durant setmanes ha suposat l’onada d’incendis forestals.

A la ciutat de Volos, una de les més afectades, un ramader de 70 anys ha mort sepultat per un mur que es va ensorrar a causa d’un esllavissament de terra. Es busca també una segona persona, un altre home que suposadament va ser arrossegat per un corrent d’aigua, segons un portaveu dels Bombers citat per la cadena de televisió ERT.

Les autoritats han prohibit la circulació de vehicles en algunes zones, mentre que la recomanació general és evitar riscos. El servei d’emergències ha demanat als habitants de Volos, Salònica, Làrissa, Eubea i Katerini que restringeixin els moviments no essencials.

Però, ¿quin és l’origen d’aquest inèdit fenomen? Al Mediterrani, a partir d’una DANA, s’ha gestat una potent borrasca que ara mateix es troba al sud-oest de Grècia, enmig del mar. Els models mostren que continuarà avançant cap al sud-oest en les pròximes hores fins a situar-se entre l’illa de Sicília, Grècia i Líbia. Dissabte podria començar a debilitar-se.

Aquestes pluges aniran acompanyades de tempestes, ja que aquesta borrasca s’està alimentant en altura per un embossament d’aire fred. Les tempestes podrien ser més fortes a la zona sud, però no es descarten en cap punt. Els models apunten que en les pròximes 72 hores es podrien registrar més de 800 litres per metre quadrat en zones de l’interior de la península grega. Aquests acumulats podrien fins i tot arribar a superar aquestes quantitats.

El responsable d’aquesta situació és el patró meteorològic predominant a Europa, que és el patró Omega. Els bloquejos a Omega s’anomenen a causa del patró que els formen, que s’assembla a la lletra grega omega majúscula. Una àrea d’alta pressió s’intercalarà entre dues zones de baixes pressions una a l’est i a l’oest, i també lleugerament cap al sud. Precisament a l’est és on se situa la borrasca que porta aquest temps a Grècia.

Notícies relacionades

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha reconegut que és «extremadament difícil» fer front a un temporal d’aquesta magnitud sense la col·laboració de la ciutadania. Grècia, ha explicat, fa front a un fenomen «completament extrem», així que per al primer ministre és essencial que totes les persones segueixin les directrius que vagi marcant Protecció Civil en funció de l’evolució de la situació.

Els meteoròlegs anticipen que les condicions climatològiques continuaran sent complicades fins dijous vinent, amb especial preocupació pel que pugui passar a la zona central de Grècia però també a la península del Peloponès, al sud.