4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

En el número 55 de Dean Street, al cèntric barri del Soho de Londres, la porta posterior de l’església de St. Anne’s passa desapercebuda entre el bullici dels pubs i les cafeteries modernes. Són les 9 de la nit d’un divendres d’agost i els carrers són plens de gent prenent pintes de cervesa a les portes dels locals, malgrat la lleugera pluja que ha caigut al llarg del dia. A l’interior de l’església, els voluntaris del grup Night Stars preparen tot el material necessari abans de fer una de les seves sortides setmanals pels carrers de la ciutat, a la recerca de persones que puguin trobar-se en una situació de perill després d’una nit d’alcohol i diversió.

La iniciativa va ser creada a finals del 2018 per la junta del districte de City of Westminster, en col·laboració amb la LGBT Foundation. L’objectiu és donar suport i reforçar la seguretat al centre de la capital, una de les principals zones d’oci per a locals i turistes, especialment de cara a possibles agressions masclistes o homòfobes. A més de prevenir aquest tipus d’atacs, els voluntaris han ampliat els serveis amb el pas del temps i també ofereixen ajuda a totes les persones que ho necessitin, des d’indicacions per arribar a casa, un lloc per carregar el mòbil o assistència en cas d’intoxicació etílica o atacs d’ansietat.

Quarter general

Emmanuelle Fadire, una dona jove, de cutis fosc i somriure radiant, organitza les motxilles amb tot el necessari per a la sortida d’aquesta nit: ampolles d’aigua, impermeables, mantes tèrmiques, bosses per vomitar i fins i tot tapes de silicona per tapar les begudes i evitar que siguin adulterades. «Aquest és el nostre quarter general. Aquí és on es reuneixen els voluntaris i on tenim tot el material, i també serveix com un lloc on portar les persones que necessiten més ajuda o que busquen un lloc segur per descansar», explica. La sala, annexa al temple, està presidida per una àmplia taula blanca i diverses cadires entapissades, amuntegades una sobre l’altra i a punt per ser utilitzades en cas que sigui necessari.

Aquesta nit són tres voluntaris els que comencen el primer torn, equipats amb motxilles i unes armilles roses reflectores fàcilment identificables. Pocs minuts després de sortir de l’església, s’aturen davant la porta d’un bar a saludar els porters. «La nit és jove, però us mantindrem ocupats d’aquí unes hores», fa broma un.

La Janet, una voluntària de 59 anys i una de les més veteranes del grup, destaca la importància de la col·laboració amb els treballadors dels locals per respondre de la forma més eficaç possible a les emergències. «Si tenen un problema ens poden trucar. De vegades veuen algú al carrer que no té res a veure amb ells, però necessita ajuda, i contacten amb nosaltres perquè ens n’ocupem», assegura.

Pocs metres més endavant, en una cantonada, un grup de nois d’uns vint anys dona un cop de mà a un dels seus amics, visiblement ebri.

–Està fotut. ¿Podeu donar-nos una ampolla d’aigua? –pregunta un. Els voluntaris li ofereixen una de les seves ampolles i el noi sembla ressuscitar miraculosament.

–¡Aquesta aigua és boníssima! ¡Menjarem unes patates fregides!

Després d’acomiadar-se’n, Janet explica que la gran majoria de les persones amb qui interactuen són amistoses, cosa que fa molt gratificant la feina. Fins i tot de vegades troben a faltar perdre el contacte ràpidament després de donar-los un cop de mà. «De vegades tens una interacció molt llarga amb algú, perquè té una crisi emocional o una cosa així... i després desapareixen. Pot ser una mica preocupant, perquè no estàs segura del que els ha passat, però no podem fer res més», assegura.

Delictes sexuals

Notícies relacionades

La tasca dels Night Stars és fer-se càrrec de situacions de menys gravetat per reduir la càrrega de treball de la policia i dels serveis d’emergències, que s’ocupen dels delictes més greus, com robatoris o agressions físiques. La presència d’agents en aquesta zona de la capital és especialment alta: el districte de City of Westminster és, amb diferència, el que concentra més nombre de delictes de tota la ciutat. Segons dades de la mateixa policia, l’any passat es van registrar 306 delictes per cada 1.000 habitants, més del doble que en el segon districte amb més incidències. 

En el cas dels delictes sexuals, la policia va identificar 51 casos per cada 1.000 habitants, pels 37 del següent districte més perillós. Unes dades que van portar la junta del districte a consolidar aquesta iniciativa i entregar alarmes antiviolació de forma gratuïta, a través dels voluntaris de ‘Night Stars’, a totes les dones que ho demanin. L’objectiu és fer una feina de prevenció que ajudi a reduir les xifres d’agressions amb gestos tan petits com acompanyar una dona sola i èbria a la parada de l’autobús.